Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заощадження і кредитування запоріжців у цифрах

11 листопада 2008 - 13:40

За інформацією управління Національного банку України в Запорізькій області банківські операції в регіоні здійснювали 897 банківських установ, з них - 3 банки, 42 філії банків, 842 відділення банків та 10 пунктів обміну іноземної валюти.

З початку 2008 року загальний обсяг вкладень суб'єктів господарювання та фізичних осіб у банківських установах області збільшився на 7% - до 9,9 млрд. грн. За структурою вкладень переважали депозити у національній валюті - на 1 жовтня їх обсяг становив 6,5 млрд. грн. або 65,4% від загального обсягу коштів на депозитних рахунках вкладників.

У структурі депозитних зобов'язань банківських установ області за категоріями вкладників найбільшою залишалася частка депозитів фізичних осіб – 62,4% проти 37,6% вкладень суб'єктів господарювання.

Обсяг строкових депозитів за 9 місяців п.р. зріс до 7,1 млрд. грн., що головним чином було забезпечено збільшенням строкових депозитних вкладень фізичних осіб на 30,7% (5,1 млрд. грн.).

Протягом січня-вересня 2008 року зберігалася позитивна тенденція до зростання довгострокових депозитних вкладів, обсяг яких порівняно з початком року збільшився на 13% - до 4,87 млрд. грн., у т.ч. частка вкладів фізичних осіб - на 26,2% , досягши суми 3,8 млрд. грн.

За загальним обсягом депозитних вкладень область посідає 7 місце, за коштами фізичних осіб – 8 місце в країні.

Вимоги банківських установ області за кредитами, наданими в економіку України, зросли з початку року на 36% (по Україні – 32,6%) - до 14,7 млрд. грн., що свідчить про високий рівень ділової активності як підприємств, так і населення. При цьому частка вимог за кредитами, наданими в іноземній валюті, становить 48,4% від загального обсягу наданих кредитів.

За категорією позичальників переважну більшість становила заборгованість за кредитами, наданими суб'єктам господарювання – 8,5 млрд. грн., темпи зростання обсягів кредитування суб'єктів господарювання були випереджаючими порівняно з кредитуванням фізичних осіб – 37,7% проти 33,7% відповідно.

У строковому розрізі переважали вимоги за довгостроковими кредитами. Їх обсяги збільшилися з початку року на 29,9% - до 10,78 млрд. грн.

Тривало зростання обсягів кредитування інвестиційної діяльності суб'єктів господарювання та фізичних осіб, хоча повільнішими темпами - на 36% - до 3,04 млрд. грн.. Більшу частину (58,5%) обсягу вимог банківських установ за кредитами, наданими в інвестиційну діяльність, становили іпотечні кредити, з них частка іпотечних кредитів фізичним особам у загальному обсязі вимог дорівнювала 91,7% (2,79 млрд. грн.).

За видами економічної діяльності на кінець вересня поточного року основними позичальниками кредитних коштів були суб'єкти господарювання переробної промисловості (41,2%), торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (28,9%) та сільського господарства, мисливства та лісового господарства (11,2%).

За обсягами кредитування суб'єктів господарювання область посідає 7 місце, а за обсягами кредитування фізичних осіб – 8 місце.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку