Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: головна мета антикризових заходів – запобігання рецесії української економіки

12 листопада 2008 - 15:01

Під час Загальнонаціональної антикризової наради Президент України Віктор Ющенко назвав основні причини виникнення фінансової кризи.

При цьому Глава держави наголосив, що Україна опинилася серед найбільш постраждалих країн.

«Головна і визначальна причина – не у зовнішніх ринках, а у непослідовній, часто помилковій внутрішній політиці. Світова криза стала лише детонатором проблем української економіки», – вважає Глава держави.

Віктор Ющенко констатував, що упродовж тривалого часу не зверталася увага на негативні процеси у багатьох принципових сферах.

По-перше, виробники зосередилися на зовнішніх ринках і не розвивали внутрішні.

По-друге, попит, як правило, задовольнявся за рахунок імпорту, що підірвало зовнішньоторговельний баланс. Окрім цього, Україна отримала значний обсяг корпоративних позик – близько 35 млрд. дол. США, левова частка яких була спрямована на імпорт споживчих товарів. Не маючи можливості рефінансувати ці позики, українська економіка отримала проблеми не лише із зовнішньоторговельним сальдо, а й із сальдо поточного рахунку.

По-третє, практично кожен уряд і парламент щедро роздавав соціальні обіцянки і пільги, профінансувати які неможливо (саме тому вони щороку зупинялися законами про Державний бюджет).

По-четверте, урядом і Національним банком навесні було розгорнуто боротьбу з інфляцією створенням монетарного голоду.

Президент нагадав, що різко критикував таку практику й застерігав уряд і Національний банк про її наслідки – позбавлення підприємств доступу до кредитів і підрив економічного зростання. Негативні наслідки мала ревальвація гривні. «Кожен із цих факторів разом створив хворобливий фон української економіки», – підсумував Президент.

Після 8 місяців такої політики перші ознаки кризи почалися у вересні з недовіри до банківського сектору і національної валюти. Ситуація, що склалася з Промінвестбанком, додатково посилила фактор недовіри.

Проте, за словами Президента, вдалося витримати цей виклик стабільності банківській системі. «Сьогодні ситуація уже не є такою критичною. Повертається довіра до гривні, формуються резерви, є багато інших речей, які є добрими ознаками», – оцінив Президент.

Він нагадав, що першою і негайною реакцією став план дій, погоджений Радою національної безпеки і оборони. «Ми зуміли схвалити у парламенті антикризовий пакет, який дозволив державі швидко втручатися для подолання негативних явищ в окремих банках», – додав Віктор Ющенко.

Непопулярні але потрібні рішення схвалив Національний банк. «У результаті ми стабілізували становище і створили умови для доступу до ресурсів Міжнародного валютного фонду», – сказав Президент.

За словами Віктора Ющенка, 16,4 млрд. доларів США цієї допомоги будуть використані для фінансування антикризових заходів (рекапіталізація банків тощо).

Президент наголосив, що ситуацію вдалося стабілізувати, валютний курс було приборкано, але в цілому криза не подолана. «Цих заходів ще недостатньо», – сказав він.

Президент закликав тверезо і спокійно бачити нові загрози, найбільша з яких – сповільнення розвитку економіки, розбалансування фінансової системи і зменшення зайнятості.

«Коли ми говоримо про антикризову систему дій, ціль номер один – потрібно все зробити для підняття національної економіки», – заявив Віктор Ющенко.

 

Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

 

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників