Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії вивчають сучасний досвід науки і техніки для зрошення сільськогосподарських культур

2 серпня 2019 - 12:05

У с. Велика Білозерка відбулося відкриття обласного семінару з питань меліорації. У заході взяли участь представники агропідприємств Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської областей, які вирощують сільськогосподарські культури за допомогою дощувальної техніки.  Привітав учасників семінару заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Мета проведення семінару зі зрошення – надати вичерпну інформацію про досягнення науки і техніки, що використовуються для зрошення сільськогосподарських культур в Україні, зокрема у Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях.

Як зазначив у своєму виступі Олександр Ясинецький, Запорізька область входить до числа регіонів України, які складають основу її індустріального та аграрного потенціалу. Протягом останніх п'яти років запорізькі аграрії отримують врожаї зернових і зернобобових культур на рівні 2,5 - 2,9 млн тонн, овочевих – понад 350 тис. тонн, у тому числі овочів закритого ґрунту -близько 125 тис. тонн, плодів та ягід - майже 85 тис. тонн.

Територія Запорізької області розташована в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. Кожні 6-8 років із 10 оцінюються як сухі та посушливі. Площа сухої та дуже сухої зони за останні 10 років зросла на 7%.

- Проте природна родючість ґрунтів Запорізької області у поєднанні з сучасними технологіями може дати високі врожаї. Але ні сучасні технології, ні новітні сорти гібридів не забезпечують ефективне рослинництво, коли бракує головного джерела життя – води. Отже, продовольче та ресурсне забезпечення, а відповідно і продовольча безпека значною мірою залежать від наявності, стану та ефективності використання зрошуваних земель.  У Запорізькій області всього обліковується 241,1 тис. га зрошуваних земель, які займають 13% ріллі  області. Щорічний фактичний полив на полях області здійснюється на площі 50 – 55 тис. га, що становить 22% від наявного фонду. За останні п’ять  років водокористувачами за власні кошти придбано до 100 одиниць дощувальної техніки, відновлено полив та впроваджено краплинне зрошення на площі 10 тис. га, - повідомив Олександр Ясинецький.

У 2018 році за рахунок коштів сільгоспвиробників відновлено полив та впроваджено краплинне зрошення на площі  2,1 тис. га,  фактично виконано робіт на суму 10,2 млн грн.

У 2019 році відновлено  полив та впроваджено краплинне зрошення на площі 180,2 га, фактично виконано робіт на суму 2,3 млн грн. Ця робота проводилась у Вільнянському та Запорізькому районах. За оперативними даними,  сільгоспвиробниками Великобілозерського та Запорізького районів придбано та відновлено три одиниці дощувальної техніки на суму  5,6 млн грн (ДМ «Zimmatic» - дві одиниці, одна ДМ «Vallei».

У аграріїв області з кожним роком виникає все більша й більша потреба додаткового і негайного відновлення поливу на зрошуваних землях.

У перспективі 70 землекористувачів з десяти районів області виявили бажання відновити зрошення на загальній площі майже   32 тис. га, на ці роботи потрібні кошти в сумі 3,5 млрд грн.

Під час заходу учасники семінару також ознайомилися з роботою дощувальних машин VALLEY.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області