Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область за розвитком малого підприємництва поступилася тільки Києву

18 листопада 2008 - 16:00

За величиною рейтингового балу результати порівняльної оцінки регіонів умовно розподілено на 4 групи: „лідери”, „переслідувачі”, „основний масив”, „аутсайдери”.

До групи „лідерів” (з 1 по 7 місце) увійшли: м.Київ, Запорізька, Одеська, Харківська, Миколаївська, Дніпропетровська та Херсонська області.

Вже восьмий рік поспіль м.Київ посідає перше місце і за своїми показниками більш ніж у 1,3 раза випереджає найближчих конкурентів.

Другою стала Запорізька область, яка піднялась у Рейтингу на одну сходинку (з 3 на 2 місце) порівняно з 2006 роком, а Одеська область навпаки - перемістилась з 2 місця на 3.

Як і в минулому Рейтингу Харківська область посіла 4 місце, що свідчить про стабільний розвиток малого підприємництва у цьому регіоні.

У порівнянні з 2006 роком Миколаївська і Дніпропетровська області у Рейтингу-2007 помінялися місцями: Миколаївська область зайняла 5 місце, а Дніпропетровська область змістилась на 6.

Замикає групу „лідерів” Херсонська область (7 місце), яка з кожним роком покращує свої позиції.

Серед найближчих конкурентів лідерів знаходиться група „переслідувачів” (8-10 місця), яку очолюють: Донецька, Хмельницька та Луганська області.

У 2007 році Донецька і Луганська області покращили результати у Рейтингу: Донецька область - на 2 сходинки (з 10 на 8), Луганська - на одну (з 11 на 10 місце).

Хмельницька область у порівнянні з 2006 роком залишилася на тому ж рівні.

 Наступна у Рейтингу - група „основного масиву”, до якої увійшли: Кіровоградська область, АР Крим, Вінницька, Київська, Чернівецька, Полтавська, Львівська, Волинська області та м.Севастополь (11-19 місця відповідно).

Починаючи з 2005 року Кіровоградська область поступово погіршує свої позиції у Рейтингу (2006 рік - на 3 сходинки, у 2007 році - на 4).  Порівнюючи з Рейтингом-2006, п’ять регіонів цієї групи піднялись у Рейтингу-2007 (АР Крим - на 2 позиції, Київська область - на 1, Полтавська та Львівська області - на 3, Волинська область - на 6).

Необхідно зазначити, що серед усіх регіонів України найбільше переміщення вгору здійснила Волинська область.

Вінницька область демонструє стабільний розвиток сфери малого бізнесу, оскільки посідає 13 місце впродовж двох рейтингових років.

Водночас, Чернівецька область та м.Севастополь перемістились на 3 сходинки вниз, але при аналізі змін Рейтингу по роках (2000-2008) у них спостерігається різна динаміка: у Чернівецькій області відбулися незначні коливання позицій у Рейтингу, що свідчить про відносно стабільний розвиток регіону; натомість м.Севастополь  розвивається досить нерівномірно.

Решта областей (Сумська, Черкаська, Житомирська, Рівненська, Тернопільська, Чернігівська, Івано-Франківська, Закарпатська) входять до групи „аутсайдерів” (20-27 місця).

З 8 регіонів цієї групи 3 області (Сумська, Черкаська, Чернігівська) піднялися на одну сходинку. Житомирська та Тернопільська області з групи „основного масиву” Рейтингу-2006 перемістилися в групу „аутсайдерів”. Івано-Франківська область у Рейтингу-2007 зайняла 26 місце - це на одну сходинку нижче, ніж за результатами Рейтингу 2006 року. Закарпатська область (23 місце у Рейтингу-2006) в 2007 році була витіснена із своїх позицій Рівненською областю, яка за 14-ма показниками продемонструвала результати кращі, ніж в минулому Рейтингу.

Відповідно, Закарпатська область  посіла останнє місце у рейтингу регіонів за станом розвитку та підтримки малого підприємництва на місцевому рівні у 2007 році.

Слід зазначити, що Рейтинг є інструментом порівняльної оцінки регіонів за станом розвитку малого підприємництва та його підтримки на місцевому рівні і носить стимулюючий характер для місцевих органів у напрямку підвищення ефективності заходів підтримки малого підприємництва на місцевому рівні.

 

Управління у справах преси та інформації

(Більш детальну інформацію див. за адресою: http://www.zoda.gov.ua/ua/1298.html).

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни