Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Збирання ранніх зернових завершилося рекордним урожаєм

8 серпня 2019 - 12:11

Підсумки збирання ранніх зернових та зернобобових культур у 2019 році підбив під час брифінгу директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

Цього року запорізькі аграрії зібрали рекордний урожай ранніх зернових та зернобобових культур - майже 3 млн тонн зерна.

− Запорізькі хлібороби зробили все від них залежне для отримання високого врожаю: вся площа озимих була вчасно підживлена мінеральними добривами, проведено захисні заходи проти шкідників, хвороб і бур'янів. Технічно підготовлено до жнив 2465 одиниць зернозбиральних комбайнів. Середнє навантаження на один комбайн при збиранні ранніх зернових складало 375 га. Для зменшення навантаження на один комбайн аграріями додатково були залучені з інших областей 40 одиниць комбайнів. Для проведення польових робіт було придбано необхідну кількість дизельного палива і бензину. Погодні умови в період проведення польових робіт були частково сприятливими, − повідомив Андрій Поляков.

За станом на 7 серпня в області завершено обмолот ранніх зернових і зернобобових культур. Валовий його збір склав 2 мільйони 963 тис. тонн зерна нового урожаю. Середня врожайність становить 32,1 центнера з одного гектара, в тому числі озимої пшениці – 34,3 ц/га, озимого ячменю – 38,2 ц/га, озимого жита – 18,2 ц/га, ярого ячменю – 21,9 ц/га, гороху – 23,6 ц/га, вівса – 17,5 ц/га, ярої пшениці – 22 центнера з одного гектара.

Зростання валового виробництва ранніх зернових та зернобобових культур у цьому році відбулося за рахунок збільшення на 16 тис. га площ посіву та завдяки сприятливим погодним умовам, які призвели до збільшення на 10,7 центнера з одного гектара середньої врожайності.

На цьогорічних жнивах найвагоміший внесок у збір врожаю зробили аграрії Приазовського району, які намолотили 198,2 тисячі тонн зерна, Бердянського – 182,1 тисячі тонн та Мелітопольського району – 164,1 тисячі тонн.

Найвищої врожайності ранніх зернових та зернобобових культур досягнуто в Мелітопольському – 40,5 ц/га, Великобілозерському – 39,5 ц/га та Приморському районах – 38,8 ц/га.

За словами Андрія Полякова, річна потреба в зерні для забезпечення населення області хлібом та хлібобулочними виробами складає 222 тис. тонн. Тобто виробництво продовольчого зерна пшениці перевищує потребу області у 7,2 разу.

Наразі аграрії області очікують дозрівання пізніх зернових та технічних культур.

У господарствах області також триває збір врожаю городніх культур та фруктів. У плодових культур пізніх сортів спостерігається налив плодів.

На полях роботи також не припиняються, аграрії приступили до підготовки ґрунту до сівби озимих культур під урожай 2020 року.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області