Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна програма підтримки молочного скотарства ефективно допомагає запорізьким фермерам

16 серпня 2019 - 10:37

Співробітники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації на чолі з директором Андрієм Поляковим  відвідали ТОВ «Татекс СПФ» Оріхівського району та ТОВ «Агрофірма «Нива» Запорізького району з метою перевірки ефективного використання коштів, отриманих підприємствами у рамках реалізації програми розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах Запорізької області.

Зокрема, у ТОВ «Татекс СПФ» налічується 484 голови  великої рогатої худоби, в тому числі 208 корів. З початку року надій молока на одну корову склав 5436 кг, що більше минулорічного показника на 223 кг.

Середньодобовий надій молока на одну корову складає 29 кг при середньому по області 19,6 кг. Це найвищий показник серед сільгосппідприємств регіону.

Господарство має статус племінного репродуктора з вирощування та розведення поголів’я великої рогатої худоби української червоно - рябої молочної породи, тож забезпечує не тільки власне відтворення поголів’я великої рогатої худоби, а й має можливість реалізовувати племінне поголів’я іншим господарствам.

На високому рівні проводиться селекційно-племінна робота, інформація по кожній корові зберігається в електронному вигляді, де автоматично постійно фіксується продуктивність та фізіологічний стан.

У господарстві за власні кошти побудовано та введено в дію доїльний зал типу «Паралель», реконструйовано та введено в дію два корівники на 300 голів, здійснено реконструкцію тваринницького приміщення на 200 голів та вигульних майданчиків для поголів’я молодняка великої рогатої худоби.

За словами керівника підприємства Ігоря Столяра, у поточному році в господарстві планується не тільки зберегти поголів'я дійної череди корів, а й збільшити його продуктивність та виробництво молока.

Свою частку у виконання обласної програми вніс і колектив ТОВ «Агрофірма «Нива», де обсяг виробництва молока з початку року склав 625 тонн, а надій на корову - 4699 кг.

У господарстві утримується 289 голів поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі 136 голів дійної череди корів, що на 33 голови більше минулорічного показника.

Тваринництвом, зокрема молочним скотарством, господарство почало займатися з 2011 року. За цей період проведено реконструкцію молочного залу, придбано та установлено доїльну установку УДМ-200 «Брацлавчанка» вітчизняного виробництва, що дало змогу полегшити працю доярок та отримувати молоко лише вищого ґатунку. Побудовано вигульний майданчик для молодняка великої рогатої худоби, в корівнику встановлено вентиляційне обладнання.

У господарстві з кожним роком збільшується виробництво молока, продуктивність дійної череди корів та нарощується поголів’я худоби.

Як зазначив директор Департаменту Андрій Поляков, зростаючі показники виробництва та перспективні плани щодо подальшого розвитку свідчать про те, що підприємства ефективно використовують бюджетні кошти, виділені в рамках програми.

У господарствах створено міцну кормову базу, вдосталь заготовлено грубих, соковитих та концентрованих кормів, забезпечено ситу годівлю поголів’я великої рогатої худоби, створено комфортні умови утримання, на високому рівні проводиться селекційно-племінна робота. Підприємства досягають успіхів не тільки завдяки наполегливій праці всього колективу, а й втіленню передових технологій у виробництві молока, що дає можливість з кожним роком нарощувати виробництво сільськогосподарської продукції. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області