Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада підтримує всі національні спільноти, які проживають на території регіону

16 серпня 2019 - 12:32

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін провів зустріч з Почесним консулом Республіки Албанія Шахіном Омаровим та Уповноваженим представником Верховної Ради України з прав людини в східних областях Сергієм Красноперовим. Учасники зустрічі обговорили питання взаємодії місцевої влади, громади та албанської національної спільноти у Приазовському районі.

У Приазовському районі у селах Дівнинське, Гамівка та Георгієвка компактно проживають албанці. Ці поселення засновані албанцями ще в 60-х роках ХІХ століття. За останнім переписом населення 2001 року в області налічувалося 892 особи, які заявили про свою приналежність до албанської національності.

На території нашої області проживають понад 130 національностей і наша політика така, що ми всіма способами та можливостями підтримуємо їх, намагаємося знайомити різні культури між собою, виховуємо толерантність. Ми єдина область, у якій є програма фінансової підтримки національних товариств. І ми готові оперативно розглядати та вирішувати питання, що ставлять перед нами представники всіх національних спільнот. Головне завдання – не допустити незрозумілих ситуацій, які виникають ніби на міжнаціональному підґрунті. Цього ми допустити не можемо, зазначив Едуард Гугнін.

Як розповів Шахін Омаров, до нього, як до консула, надходили звернення від жителів сіл Приазовського району, в яких порушувалося широке коло питань, у тому числі і проблемних.

Ми їдемо зараз у Приазовський район на зустріч з місцевими жителями і керівниками закладів культури, освіти, депутатами та посадовцями. Хочемо розібратися у всіх питаннях без зайвих емоцій та суб’єктивізму, повідомив Шахін Омаров.

За словами директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислава Мороко, до албанського товариства, як і до будь-яких інших представників національних меншин, у нашій області ставляться з повагою та толерантністю.

У Приазовському районі створено дві албанські громадські організації: громадська організація «Албанське національно-культурне товариство «Рузе» та албанське культурно-просвітницьке товариство «Дарданія». У районі також є албанський фольклорний колектив «Ружоаверди» та дитячий танцювальний колектив «Тинглазуридимти», який займається у танцювальному колективі «Веселка» Гамівського будинку культури. Албанську мову вивчають учні Дівнинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Навчальний заклад забезпечений педагогічними кадрами, які отримали фахову освіту та пройшли перепідготовку в Албанії. У школі працює гурток «Їштівічкі-Ласточки», де вивчають історію переселення албанського народу з Балканського півострова, культуру, народні традиції, побут. Тобто ми бачимо, що в районі створено умови для розвитку та поширення албанської культури, зазначив Владислав Мороко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку