Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Економічна стабільність залежить від професійних дій влади

25 листопада 2008 - 14:00

Голова облдержадміністрації Олександр Старух та його перший заступник Олександр Бережний провели брифінг для журналістів щодо поточних проблем життя регіону.

Керівник регіону повідомив представникам ЗМІ основні підсумки наради, яку минулого тижня провела Прем'єр-міністр України за участю голів ОДА. За словами Олександра Старуха, особливе занепокоєння викликає той факт, що проект державного бюджету на наступний рік не готовий. На думку керівництва області, навряд чи державний бюджет-2009 буде прийнято до кінця року. А це означає, що кілька місяців території житимуть не за законом про державний бюджет, а за бюджетним розписом, що загрожує фінансуванню державних соціально-економічних програм розвитку територій.

- У цьому питанні ми маємо покладатись на власні сили, шукати внутрішні резерви, - наголосив Олександр Старух.

Посадовець також поінформував про діяльність створеної у регіоні робочої групи з питань мінімізації наслідків економічної кризи. Результатом першого ж її засідання став план антикризових заходів, що містить наразі 87 пунктів. План розділений на три рівні: загальнодержавний, що передбачає розробку пропозицій щодо змін на законодавчому рівні, на рівні Кабінету Міністрів стосовно забезпечення соціального захисту і зайнятості населення; обласний – заходи у реальному секторі економіки, фінансовій сфері, ЖКГ тощо; районний рівень, що передбачає певні локальні зміни. Обласна виконавча влада виносить цей план на розгляд позачергової сесії обласної ради.

Одним з найважливіших напрямків роботи влади на даному етапі, на переконання Олександра Бережного, є робота з бізнесом з метою збереження робочих місць та недопущення зростання соціальної напруги в регіоні.

Напередодні перший заступник голови ОДА взяв участь у нараді з керівниками промислових підприємств міста. Олександр Бережний повідомив, що обласна виконавча влада підтримує ідею щодо надання певних пільг окремим підприємствам, наприклад, розміру плати за оренду землі.

- Введення певних пільг для підприємств, що є складовою економічного потенціалу регіону, наповнювачами місцевих та державного бюджетів, забезпечують робочим місцем тисячі запоріжців є економічно обґрунтованим кроком, - впевнений Олександр Старух. -. Але підтримуватимемо лише ті заводи, керівництво яких виконує наші вимоги щодо забезпечення прав трудівників та максимального збереження трудових колективів.

Працює обласна виконавча влада й над питанням підтримки аграрного сектору. Очільник області повідомив, що завтра відбудеться зустріч з керівниками територій, представниками банківських установ та сільгоспвиробниками. Йтиметься, зокрема, про пролонгацію кредитів для аграріїв, забезпечення паливом та добривами, технікою тощо.

Серед інших питань, які знаходяться на постійному контролі, - перебіг опалювального сезону. Нині всі населені пункти області мають тепло. Але гостро постає питання оплати за спожитий газ. Нині борг області сягає 35 млн. грн. Працювати є над чим і владі, і громадам.

В області також продовжується робота щодо забезпечення доступності людей з обмеженими фізичними можливостями, зокрема, з вадами зору до архітектурно-транспортних об'єктів. Олександр Старух повідомив, що розроблено план відповідних заходів, який буде реалізовуватись протягом наступного року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів