Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців попереджають про небезпеку вживання морепродуктів, що реалізуються в місцях масового відпочинку

21 серпня 2019 - 10:50

foto

За повідомленням Державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», за період з 16 по 19 серпня 2019 року в м. Бердянськ зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції: захворіли 19 осіб, у тому числі двоє дітей.

Захворюваність пов’язана з вживанням морепродуктів (креветки, мідії, рапани). Серед зафіксованих випадків: 17 осіб придбали продукти на Східному ринку міста Бердянська в одній із торгових точок; одна особа - на центральному ринку; ще одна особа купувала морепродукти на інших ринках міста.

Здійснюються протиепідемічні заходи. Запорізький обласний лабораторний центр попереджає: жителям та відпочивальникам на теперішній час варто утримуватися від вживання морепродуктів, що реалізуються в місцях масового відпочинку.

Тим часом, за повідомленням прокуратури Запорізької області, розпочато кримінальне провадження за фактом масового отруєння та спалаху інфекційного захворювання в м. Бердянськ. Досудове розслідування по кримінальному провадженню за ч.1 ст.325 КК України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) знаходиться на контролі прокуратури. Санкція статті передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

За даними ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», захворюваність гострими кишковими інфекціями в регіоні за період з 10 по 16 серпня 2019 року вище рівня минулого тижня на 24,4%. Було зареєстровано 289 випадків проти 232. При цьому рівень захворюваності склав 16,8, що на 46,3% нижче максимального рівня (максимальний рівень – 31,3).

Загалом по області лабораторно підтверджено 36,7% випадків гострої кишкової інфекції, з них у 28,3% - ротавірусна інфекція. Серед причин захворювань на гостру кишкову інфекцію найбільша питома вага припадає на м’ясну продукцію – 22%, молочну продукцію – 18,6%, овочі, фрукти – 14,7%, рибну продукцію — 13%. При цьому питома вага продуктів домашнього виготовлення (неправильного зберігання) склала 65,4%, харчових продуктів, придбаних на узаконених ринках – 13,4%; на стихійних – 20,8%.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору