Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для запоріжців пролунали пісні Української революції

23 серпня 2019 - 11:40

У концертному залі ім. М. Глінки Запорізької обласної філармонії за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації спільно з Українським інститутом національної пам'яті відбувся концерт гурту «Хорея козацька».

Гурт «Хорея козацька» презентував запоріжцям «Пісні Української революції». Це спільний проєкт Українського інституту національної пам’яті, народного артиста України Тараса Компаніченка та київського гурту «Хорея Козацька», присвячений 100-річчю Української революції 1917-1921 років.

 Вітаючи артистів та глядачів, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко наголосив на важливості подібних проєктів, які відкривають сторінки нашої історії, що свідомо замовчувалися та викривлялися багато десятиліть.  Владислав Мороко також повідомив про заходи з декомунізації та деколонізації, які реалізуються в Запорізькій області. Зокрема, за підтримки Українського інституту національної пам'яті минулого року було відкрито мурал, а цього року буде створено ще два на честь подій Української революції.

Народний артист України Тарас Компаніченко розповів глядачам,  що гурт виконує музику Руси-України різних епох: середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та окремі твори ХХ століття, демонструючи різні пам'ятки української культури. Колектив знаний як в Україні, так і за кордоном. «Хорея» активно гастролює в Україні та поза її межами, бере участь у численних культурницьких заходах.

Репертуар колективу охоплює пісні з різних епох -  від пізнього середньовіччя до кінця ХХ століття. Жанрова різноманітність творів — широка: думи, історичні, героїчні та повстанські пісні, гімни, псалми, канти, духовні концерти. Гурт має багато композицій на слова Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Феофана Прокоповича, Степана Руданського, Івана Багряного, Василя Стуса тощо та на музику відомих композиторів: Миколи Лисенка, Кирила Стеценка, Михайла Гайворонського, Григорія Китастого. 

Проєкт «Пісні Української революції» зібрав твори, знайдені в архівах України та інших країн. Авторами більшості пісень, що увійшли до альбому, є класики української літератури, такі як Олександр Олесь, Грицько Чупринка, Микола Вороний, Христя Алчевська та інші. Композитори – Кирило Стеценко, Микола Леонтович, Олександр Кошиць, Яків Степовий, Павло Синиця, Костянтин Богуславський, Левко Ревуцький. Як упевнилися гості концерту,  ці авторські композиції про прагнення до свободи залишаються актуальними і сьогодні.

Твори, що увійшли до музичної збірки «Пісні Української революції», виконувалися на великих і малих сценах України  1917-1921 років під час урочистих подій, на військових мітингах, відкритті гімназій та університетів. Пісні починали й завершували урочисті зібрання. Їх співали на воєнних позиціях, на шикуванні  військ; їх співали кобзарі, артисти-бандуристи, оперні співаки, просвітянські, військові, студентські хори, Українська Республіканська Капела та Український Національний Хор. Багато творів були забуті і не звучали в Україні ціле століття.

Глядачі бурхливими оплесками дякували виконавцям за прекрасний вокал і віртуозне виконання музики на багатьох старовинних інструментах.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика