Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклади освіти області готові до початку нового навчального року

27 серпня 2019 - 12:56

Уже наступного тижня розпочинається новий навчальний рік. У зв’язку з цим у пресцентрі облдержадміністрації відбувся брифінг. Про стан справ у галузі середньої освіти розповіла директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова.

– Прогнозується, що мережу закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності у наступному навчальному році складуть 523 школи із загальною кількістю близько 170 тисяч учнів. За нашими підрахунками, з 9 класу випуститься 14194 учні, з 11 класу – 8117; до першого класу прийде 18200 дітей, а до 10 – близько 67% випускників  9-х – 9510. Під час підготовки до нового навчального року в області було ліквідовано шість закладів загальної середньої освіти, які через відсутність учнівського контингенту давно були призупиненими. Ці заклади у  Новомиколаївському районі, Гуляйпільській міській (Мирненській) та Осипенківській сільській (Старопетрівській) громадах. Також призупинено діяльність двох шкіл у Новомиколаївському (Веселогаївська) та Приморському (Маринівська) районах. Крім цього, реорганізовано шість шкіл і до 1 вересня планується реорганізувати ще 10 шкіл. Ліквідація і реорганізація закладів загальної середньої освіти здійснювалися відповідно до чинного законодавства, – повідомила Тетяна Озерова.

Масштабна реформа освіти, яка розпочалася фактично тільки в минулому навчальному році, набуває трансформації під впливом процесів децентралізації управління, створює нові перспективи розвитку.

За інформацією Департаменту, в цьому році вже 37,5 тисячі школярів 1-2 і пілотних 3-х класів будуть охоплені навчанням у класах Нової української школи. В області створено 23 опорні школи з 28 філіями, а з 1 вересня прогнозується, що їх стане вже 30 з 31 філією. Навчанням у них будуть охоплені близько 11850  учнів, що   майже на 4,5 тисячі  більше, ніж було в минулому році.

В умовах реалізації концепції  «Нова українська школа» з’явилися такі нові осередки освітнього простору як: медіатеки (53), ресурсні кімнати (вже створено 17, а до кінця року за кошти держбюджету будуть створені 66), спортивні ігрові майданчики (у 2018-2019 роках введено в експлуатацію вісім футбольних полів зі штучним покриттям, а до кінця цього року планується ввести в дію ще сім).

Посадовець наголосила, що другий рік поспіль заклади освіти отримали цільові кошти на придбання дидактичних засобів навчання, що є обов’язковим елементом забезпечення навчального процесу, та на облаштування класів Нової української школи. Сьогодні майже на кожній території функціонують інклюзивно-ресурсні центри, які тісно співпрацюють із закладами освіти. Створено вже 32 центри,  до кінця цього року планується створити ще два. Забезпечено розширення мережі закладів освіти з інклюзивними групами/класами: у системі дошкільної освіти - з 12 садочків, 15 груп, 45 дітей до 45 садочків, 58 груп, 138 дітей; по загальній середній освіті - з 47 шкіл, 78 класів, 154 дітей до 178 шкіл, 454 класів, 703 дітей. Чисельність дітей, які навчаються за індивідуальною формою, зменшено майже на 40%.

– Попереду ще багато роботи, яка потребує консолідації зусиль освітян, органів місцевого самоврядування, батьківської громадськості. Головним вектором розвитку та впровадження реформи на територіях є якість і доступність  освітніх послуг, що складається з поєднання трьох аспектів: спроможна мережа + освітнє середовище + спроможний педагогічний колектив, – підсумувала Тетяна Озерова.

Наостанок посадовець презентувала інформаційно-аналітичний збірник «Освіта Запорізької області в цифрах і фактах 2018/2019». Переглянути можна за посиланням.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області