Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На підприємствах регіону поступово скорочується рівень «тіньової» зайнятості серед працівників

28 серпня 2019 - 15:11

Про проведену роботу щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення області у 2019 році йшла мова під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати. Захід провела заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірина Разуваєва за участю представників відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, Пенсійного фонду, керівників територій та  підприємств регіону.

Протягом І півріччя 2019 року органами місцевої виконавчої влади, місцевого самоврядування,  територіальними органами центральних органів виконавчої влади забезпечувалося виконання заходів щодо легалізації заробітної плати в Запорізькій області.

У результаті спільних зусиль забезпечено позитивну динаміку зменшення чисельності найманих працівників, які отримували заробітну плату менше мінімальної.

Так, у 2019 році їх чисельність скоротилася на 1,3 тис. осіб або на 23,7% і становила 4,2 тис. осіб. Питома вага цієї категорії застрахованих осіб у загальній середньообліковій чисельності штатних працівників області склала 1%.

У бюджетній сфері у травні 2019 року заробітну плату менше мінімальної отримували 1,8 тис. осіб, що становить 1,4% від працюючих у цих установах. З них 41% або 719 осіб - працівники сфери державного управління й оборони, 27,2% або 479 осіб – охорони здоров`я.

Крім цього, на 60% зменшилася чисельність керівників, які отримували заробітну плату менше мінімальної, їх кількість склала 130 осіб.

Зменшилася чисельність осіб, які працювали не повний робочий час на 2,1 тис. осіб або 5,7%. Проте їх кількість залишилася значною – 34,3 тис. осіб. Найбільше таких працівників в оптовій та роздрібній торгівлі – 6,2 тис. осіб, переробній промисловості – 4,7 тис. осіб та 4,2 тис. осіб - в охороні здоров’я та сфері надання соціальної допомоги.

Загалом чисельність найманих працівників, за даними органів Пенсійного фонду, з початку 2019 року зросла на 5,6 тис. осіб або на 1,3% і за станом на 01.08.2019 склала 425,5 тис. осіб.

-  За орієнтовними оцінками рівень «тіньової» зайнятості в області за І квартал 2019 року у порівнянні з відповідним періодом 2018 року зменшився на 0,2 відсоткових пункти і склав 35,3% працюючих. Проте такий рівень неформальних трудових відносин залишається загрозою для ефективного соціально-економічного розвитку області, - підбила підсумки засідання Ірина Разуваєва.

Учасники засідання обговорили заходи, спрямовані на підвищення рівня оплати праці в частині мінімальної заробітної плати та легалізації відносин у сфері зайнятості населення. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області