Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Подолання проблеми ВІЛ-інфікованих потребує узгоджених дій

1 грудня 2008 - 15:58

В області епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції залишається складною. Захворюваність на СНІД з 2003 року зросла в 2,6 раза. Лише за 9 місяців поточного року цей показник збільшився на 24%. Серед регіонів України наша область знаходиться на 14 місці.

- Робота з цього питання ведеться, але ефекту не дає, якщо маємо такі показники, - зазначив О. Старух і попросив учасників зібрання окреслити коло конкретних проблем і запропонувати заходи щодо їхнього усунення.

Медики звертають увагу на фінансування лікувальних закладів, які утримують ВІЛ- інфікованих хворих. Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом потребує коштів на реконструкцію стаціонарного корпусу. Покращення матеріальної бази є проблемою і Мелітопольського центру. Відсутність коштів не дозволяє проводити адекватну терапію, а в сільських медичних закладах погано ведеться навіть обстеження на ВІЛ-інфекцію, що ускладнює виявлення хворих. Існує проблема також у підборі кадрів для роботи з цією специфічною групою інфікованих.

. Через деякий час міжнародні організації припинять поставляти в Україну ліки для хворих і як діяти далі, за словами медиків - питання далеко не риторичне.

Такі громадські організації як «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом», «Сподівання», «7 хвилин», Товариство Червоного Хреста України говорять про не зовсім дієві заходи щодо інформування населення про хвороби, які стали «чумою» нашого часу. Не до кінця виконує свою місію школа. Дітям перш за все слід говорити про ризики раннього статевого життя, навчати їх самих себе захищати.

Учасники зустрічі також одностайні у думці про соціальну безвідповідальність бізнесу, який не поспішає стати партнером у вирішенні цієї спільної проблеми.

Загалом, щоб вирішити увесь комплекс проблем, потрібно, щоб якнайшвидше запрацювала загальнодержавна програма боротьби зі СНІДом.

Олександр Старух переконаний, що потрібно вносити зміни і до обласної програми, тому запропонував учасникам зібрання подати до облдержадміністрації свої пропозиції, а наприкінці грудня ще раз зібратись і обговорити їх спільно.

- Вирішення проблеми ВІЛ/СНІДу потребує узгоджених дій, - наголосив керівник регіону.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області