Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фестиваль «Легенди степу» відтворює атмосферу давньої доби України

9 вересня 2019 - 15:24

У с. Салтичія Чернігівського району, на горі Оба-Таш відбувся відкритий фестиваль «Легенди степу». Захід проведено за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Чернігівською селищною територіальною громадою.

Фестиваль «Легенди степу»  започатковано з метою збереження, відродження та популяризації багатовікової культурної спадщини та культурного надбання народів Приазовських степів, ознайомлення широких верств населення з унікальністю скіфської доби та популяризації найдавнішої історії України.

Розпочався захід урочистим відкриттям та скіфською ходою  місцевого театру скіфської звитяги «Скіфський стан».

У рамках фестивалю працювали виставки-ярмарки майстрів народного мистецтва Чернігівського та Токмацького районів, для гостей  функціонували різноманітні креативні локації. Зокрема, козацька локація, на якій проходила тематична програма та майстер-клас зі стрільби з лука, організований заслуженим артистом України Олегом Григор’євим та козаками.

Фуд-зону  забезпечили виробники сільськогосподарської продукції, де було представлено вироби та продукти, які відповідали тематиці заходу та виготовлені тільки з натуральної сировини.  На фестивалі також працювали дитячі локації, аквагрим тощо.

Крім цього,  чернігівці та гості з різних територій Запорізького краю ознайомилися з творчістю мелітопольського театру історичної реконструкції «Відродження», послухали виступи київських етно-гуртів «Окраса», «Folknery», «TaRuta», запорізьких етно-гуртів «Жайворонки» та «Гетьман», етноколективу «Дивоцвіт» з Воскресенської ОТГ Пологівського району, квартету «Спас» з с. Осипенко Бердянського району, творчого об’єднання «Натхнення» з м. Токмак, виконавиці солоспіву Юлії Шевель з м. Харків.

Як зазначив директор Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, ідея організації фестивалю «Легенди степу» виникла після проведення минулого року інфотуру до Дня Дня туризму в Чернігівський район.

− Спільно з Чернігівською селищною громадою ми започаткували ще один креативний історично-ландшафтний етнофестиваль. Сподіваємося, що цей культурний продукт стане вже другим після мистецького фестивалю «Чернігівські зорі» креативним туристичним подієвим брендом для цієї території та набуде позитивного іміджу як в Україні, так і за її межами, − зазначив Владислав Мороко.

Завершився фестиваль яскравим фаєр-шоу та святковим феєрверком. 

Довідково:

Священна гора «Оба — Таш» Парк Мегалітів — місце сили.

Чергова височина в ряду Аланських гір лежить осторонь від жвавих міжміських трас і з цієї причини більш — менш добре відома тільки місцевому населенню сіл Салтичія і Обіточне, біля яких вона і підноситься.

Біля підніжжя цієї гори зливаються дві Приазовських річки — Салтичія і Обіточна, від цього і виникли назви височини: одна з них називає гору Салтичих — Могила, друга — Оба-Таш.

Гора Оба-Таш (в перекладі з тюркського Оба — священна, округла вершина, пагорб, Таш — камінь). Одна з кам’яних могил Запорізької області.

Тут біля підніжжя гори було виявлено поселення часів епохи бронзи, але як називали гору в ту далеку пору, до нашого часу звичайно не збереглося. А ось перші поселенці степової Тавриди, слов’янські жителі села Салтичія іменували гору нехитро — Кам’яна Могила, як це і було згодом позначено на старих картах. Вершину і схил Оба-Таш покривають численні валуни, які утворюють своєрідну кам’яну корону. Ці брили були утворені в ході розробки Салтичійського гранітного кар’єру, колишніми кар’єрами якого і порита вся гірська верхівка. Тут можна побачити об’єкти шанування, культові споруди древніх людей. Енергетичний лабіринт, дольмен, Храм вітрів.

Так само тут можна побачити петрогліфи, древні письмена, які малювали наші далекі предки на каменях. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей