Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запровадження дуальної форми навчання в системі професійної освіти дало позитивні результати

13 вересня 2019 - 12:35

Запорізькі освітяни, представники закладів професійної освіти взяли участь у експертній зустрічі на тему «Розвиток дуальної форми здобуття професійної (професійно-технічної) освіти», яка відбулася  в режимі відеоконференції.

За повідомленням Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, упровадження дуальної форми навчання у Запорізькій області було розпочато відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України в рамках дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня за темою «Професійна підготовка кваліфікованих робітників з використанням елементів дуальної системи навчання» на базі державного навчального закладу «Запорізьке машинобудівне вище професійне училище» з професії «Токар».

Метою дослідження було наукове обґрунтування та експериментальна перевірка якості професійної підготовки кваліфікованих робітників на основі використання елементів дуальної системи навчання.

Експеримент дав позитивні результати, наслідком якого стали  підвищення якості професійної підготовки кваліфікованих робітників у сфері машинобудування, розвиток професійної компетентності керівників та педагогічних працівників, а також започаткував новий етап розвитку соціального партнерства між бізнесом та професійною освітою.

Цей успішний досвід вирішено розповсюдити і в 2019-2020 навчальному році вже 16 закладів професійної (професійно-технічної) освіти Запорізької області впроваджують дуальну форму навчання з 29 професій за напрямками: промисловість (більша частина професій); будівництво, торгівля та громадське харчування; транспорт та зв’язок,  сільське господарство.

Аналіз роботи закладів професійної освіти щодо впровадження елементів дуальної форми навчання засвідчив, що така система дає можливість підприємствам перспективно планувати заміну робочих ресурсів та відбирати кращих учнів. Адже за час навчання можна виявити їх сильні та слабкі сторони. Крім цього, молоді робочі кадри швидко пристосовуються до робочого ритму виробництва, набувають стійкі професійні прийоми та навички роботи, самостійність і безболісну адаптацію до дорослого життя, у них з’являється впевненість у завтрашньому дні.

Таким чином дуальна форма освіти є перспективною формою співпраці закладів професійної (професійно-технічної) освіти, соціальних партнерів, бізнесу та ресурсом для задоволення потреб регіонального ринку праці, що є важливою передумовою економічного розвитку області.

 

Довідково.

Дуальна освіта — це поєднання навчання в освітніх закладах з навчанням на робочих місцях: на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації.

Її основне завдання — усунення недоліків традиційних форм і методів навчання, подолання розриву між теорією і практикою, освітою й виробництвом та підвищення якості підготовки з урахуванням вимог роботодавців.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області