Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент України Віктор Ющенко провів нараду з представниками місцевої влади

16 грудня 2008 - 16:53

Нараду присвячено питанням бюджетної політики поточного та наступного року, подолання заборгованості з виплат зарплат та критичного стану виконання загальнонаціональних цільових програм.

На початку виступу Президент дав короткі оцінки поточній політичній ситуації, яка характеризується початком роботи парламенту після обрання спікера.

На переконання Віктора Ющенка, в останні тижні цього року діяльність парламенту й уряду має бути сконцентрована виключно на антикризових рішеннях (оптимізація економічного розвитку, забезпечення зайнятості населення) і, передусім, розгляді й прийнятті Державного бюджету на 2009 рік.

Президент критично оцінив процес розробки цього проекту бюджету. «Жити без затвердженого бюджету – це дуже погана новина», – констатував Президент.

Він зауважив, що така ситуація негативно впливає на місцеві бюджети.

«Проект бюджету, представлений Мінфіном, був відхилений і не сприймається урядом. Що небезпечно, Кабмін вимагає продовження популістської бюджетної політики, оптимізації показників економічного розвитку, які не підкріплені реальними обрахунками. Це є нова небезпека для розвитку економічних і бюджетних процесів держави», – оцінив Президент цю ситуацію.

За словами Президента, уже очевидні серйозні проблеми з бюджетом поточного року. Уряд  навіть не може покривати дефіцит за рахунок інфляційних доходів. «У листопаді ми мали 1,5 % інфляції, але в той же час бюджет недоотримав більше 2 млрд. грн. У грудні інфляція очікується приблизно такою ж, а, за прогнозами, недоотримання доходів становитиме майже 5 млрд.», – сказав Президент. Очікуване перевиконання доходів загального фонду може скласти лише 2,1 млрд. грн., а закладений в бюджеті дефіцит становить 17,9 млрд. грн. Таким чином, непокритими залишаються 15,8 млрд. грн., а з урахуванням дефіциту бюджету Пенсійного фонду виходимо на 29,4 млрд. грн. «Насторожує те, що реальні джерела фінансування цього дефіциту бюджету до сьогоднішнього дня урядом не визначені», – сказав Віктор Ющенко.

Він зауважив, що і в регіонах загострились фінансові проблеми. У листопаді більш як удвічі зросла кількість місцевих бюджетів, які не виконали місячні планові показники з доходів, що враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів (з 201 у жовтні до 425 у листопаді, прогноз на грудень – 598 бюджетів). Катастрофічно скорочуються темпи надходжень основного джерела наповнення місцевих бюджетів – податку з доходів фізичних осіб.

У І кварталі 2009 р. оціночні доходи загального фонду бюджету не дозволять профінансувати навіть захищені статті видатків (дисбаланс 5,4 млрд. грн.), нестача коштів на пенсії складе 4,2 млрд. грн. за умови нездійснення їх індексації. «Нас чекають значні іспити з оптимізації бюджетних видатків», – вважає Президент.

Загальний дефіцит коштів державних фінансів може скласти понад 80 млрд. грн., з яких половина припадає на Пенсійний фонд та Фонд зайнятості. «Таку економічну основу ми маємо для наповнення бюджету 2009 року», –  резюмував Глава держави.

Говорячи про основні економічні тенденції 2009 року, Президент, посилаючись на прогнози експертів, повідомив, що у І кварталі 2009 року падіння ВВП очікується на рівні 7 –10 %. Окрім того, промислове виробництво демонструє від'ємні показники, негативний зовнішньоторговельний баланс прогнозується Мінекономіки у 5 млрд. доларів; необхідні виплати за зовнішніми запозиченнями усіх суб'єктів складають 29 млрд. доларів.

Президент закликав кожного голову обласної державної адміністрації розробити план антикризових заходів у своїх регіонах за участю представників місцевого бізнесу.

«Ми повинні на місцевому рівні зробити програму максимального розвитку регіональної економіки», – сказав Віктор Ющенко, зробивши при цьому особливий наголос на збереженні зайнятості населення. Для досягнення цієї мети, закликав Глава держави місцеву владу, необхідно вести конструктивний діалог з підприємствами і профспілками.

«Робочі місця дає тільки працююча економіка», – наголосив Президент. Окремо він прокоментував проблеми місцевих бюджетів, які загострюються тим, що місцева влада приймає невиправдано великі штатні розписи. Вони мають бути приведені до рекомендацій, встановлених Кабінетом Міністрів.

«Ми повинні перейти до режиму максимальної економії бюджетних коштів», – сказав Президент про цю проблему.  

Віктор Ющенко запропонував провести ще одну нараду, під час якої розглянути такі місцеві антикризові програми. Аналогічний пакет має бути сформований за участю органів місцевого самоврядування.

У нараді взяв участь голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух.

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України