Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область закріпилася у п’ятірці лідерів рейтингу областей щодо формування спроможних громад

10 жовтня 2019 - 16:40

Запорізька область закріпилася у п’ятірці лідерів рейтингу областей щодо формування спроможних громад. Такими є результати щомісячного моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, який оприлюднило Міністерство розвитку громад та територій України.

Як повідомили в Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, за станом на 10 жовтня в області сформовано 57 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). З них вісім  очікують рішення Центральної виборчої комісії про призначення на їх території перших місцевих виборів та дві ОТГ – додаткових.

Відповідно до моніторингу область утримує перше місце за показниками «Райони, не охоплені об'єднанням, приєднанням» – у кожному районі області створено об’єднані територіальні громади; «Покриття перспективними планами» – 100% території області;  «Площа спроможних громад (ОТГ, МОЗ)» – 69,8% території області покрито громадами. Крім цього, область вибилася в лідери  за показником «Кількість територіальних громад, що не об’єдналися та не приєдналися» – 31,4%. За показником «Кількість населення ОТГ, МОЗ» область на третьому місці – 87,4% від загальної кількості населення регіону.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій, очікується, що вже найближчим часом Верховна Рада України розгляне зміни до чинного законодавства щодо добровільного об’єднання територіальних громад, яким удосконалить відповідну процедуру, що активізує процес об’єднання громад. Мова йде про виключення необхідності схвалювати перспективні плани формування територій громад регіонів обласними радами. Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України прийняти ці законодавчі зміни за основу та в цілому.

Завдання Президента України і Уряду – завершити процес формування спроможних громад і провести місцеві вибори у 2020 році на новій територіальній основі.

Детально з результатами моніторингу можна ознайомитися за посиланням

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя