Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Діалоги про Україну» в Запоріжжі: обмін думками щодо шляхів мирного врегулювання на Донбасі

11 жовтня 2019 - 13:45

Сьогодні Запоріжжя зустрічало програму «Діалоги про Україну». Такий формат зустрічей для регіонів країни запропонувала команда Президента Володимира Зеленського. У рамках програми урядовці, експерти, представники Офісу Президента проводять зустрічі з актуальних питань та пояснюють кроки влади, спрямовані на розвиток країни.

Перша зустріч у рамках програми «Діалоги про Україну» в Запоріжжі була присвячена питанням мирного врегулювання на Донбасі. Від команди Президента перед запоріжцями виступили заступник Секретаря РНБО України Сергій Кривонос та заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар.

Посадовці поінформували про поточні кроки, що робляться  для  захисту суверенітету та відновлення територіальної цілісності України, зокрема стосовно дзеркального розведення військ на лінії розмежування з обох сторін.

− Зараз українці стурбовані. Люди хочуть почути відповіді, як буде далі, хочуть зрозуміти, чи не будуть задарма п’ять років війни. Ситуація достатньо складна, тому ми інформуємо області з перших вуст. Дійсно, є прогалини в інформаційному забезпеченні і це  наша провина. Все це призвело до ситуації, що зараз у суспільстві створено два табори. Тому ми й приїхали, щоб ці два табори могли одне одного почути, роз’яснити вам, не допустити зіткнення одного народу в середині країни. Для Росії головне - зробити нас слабкішими, на міжнародній арені говорити про громадянську війну і зняти з себе санкції, − сказав заступник секретаря РНБО України Сергій Кривонос.

Заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар окреслив ключові тези, які характеризують мету візиту та загалом програми «Діалоги про Україну».

− Разом з військовими на фронті ми на дипломатичному фронті хочемо перемоги. І ми хочемо досягти її якомога меншою кров’ю. Один з варіантів досягнення  перемоги це Мінські домовленості. Наразі це основний варіант досягнення цієї мети. Зараз дуже багато популяції навколо цих домовленостей. Вони підписані і для нас мають зобов’язуючий характер. Якщо Росія буде зривати домовленості, то, звичайно, ніякого мирного врегулювання не буде. Ми маємо й інші варіанти реінтеграції Донбасу. Зараз ми проводимо по всій Україні такі зустрічі. Ми хочемо почути вашу думку, − наголосив заступник Міністра закордонних справ України Василь Боднар.

До діалогу було запрошено широке коло громадськості: лідерів громадської думки, військових та ветеранів АТО, представників громадських організацій, наукової спільноти, політичних партій, місцевого самоврядування, обласної влади.

Учасники зустрічі мали можливість не лише отримати відповіді на свої запитання, але й висловити свої думки та пропозиції щодо шляхів досягнення перемоги та миру на Донбасі. Так, найбільше запоріжців цікавили положення підписаних Мінських домовленостей, як саме буде відбуватися розведення військ, до якої точки мають відійти українські війська з лінії фронту, хто і як буде розміновувати Донбас, яким чином ці території будуть відновлюватися. Не менш актуальним є питання  щодо роботи зі свідомістю людей, які довгий час проживають під російською пропагандою. Запорізькі добровольці запропонували допомогу у разі розведення військ, адже на тих територіях має бути безпечно для місцевих жителів. Неодноразово запоріжці питали про діяльність центральних проросійських телеканалів та «сірих зон» у Запорізькій області. Загалом до спікерів надійшло понад 30 усних та письмових звернень.

Підбиваючи підсумки, очільник області Віталій Туринок подякував усім за небайдужість до майбутнього країни.

− Сьогодні було дуже гаряче. Безумовно, ми всі розуміємо, що Донбас – це Україна. Ми всі хочемо, щоб там замайоріли українські прапори. Втім, це має бути мирний Донбас, який поважає закони України. Ми всі почули сьогодні, що у нашого уряду є декілька варіантів, які також будуть розглядатися. Я дякую всім, що почали спілкування, що центральна влада чує наші думки, наші тривоги. Точно бачу, що в нас є армія, яка не здасть країну. Ми єдині в тому, що ми всі не хочемо війни. І як бачимо по реакції зали, ніхто не хоче віддавати наші землі. Ми висловили свої думки і сподіваємось, що у Президента будуть враховані всі наші пропозиції. Зараз наше головне завдання -  щоб нас не розкололи зсередини, адже саме цього домагається ворог, − зазначив голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць