Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області кризові установи та мобільні бригади допомагають постраждалим від домашнього насильства

25 жовтня 2019 - 14:29

Рід керуванням директорки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлани Абдурахманової відбулося засідання за круглим столом на тему: «Інституалізація послуг для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статті». У роботі взяли участь фахівці структурних підрозділів облдержадміністрації, представники органів місцевого самоврядування,  правоохоронних органів, громадських організацій та благодійних фондів.

Питанню протидії та профілактики домашнього насилля в  області приділяється особлива увага, враховуючи те, що Запорізька область є прифронтовою територією.

Як відзначила Світлана Абдурахманова, щороку на реалізацію заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству в рамках Комплексної обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей,  сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми на 2017-2021 роки виділяються кошти з обласного бюджету. На проведення інформаційно-просвітницької діяльності з метою привернення уваги до проблем домашнього насильства у 2018 році фактично витрачено близько 100 тис. грн, у 2019 році -  близько 40 тис. грн. У цьому році коштом обласного бюджету планується навчання фахівців, які будуть проводити корекційні заходи для кривдників на місцях.

При облдержадміністрації діє координаційна рада з питань сім’ї, жінок, охорони материнства і дитинства, до складу якої входять представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, депутатського корпусу, громадських організацій, вищих начальних закладів тощо. На сьогодні розглядається питання щодо створення робочих груп за окремими напрямами реалізації державної політики: гендерної, попередження домашнього, гендернообумовленого насильства та протидії торгівлі людьми.

Лише за офіційними даними у Запорізькій області минулого року постраждали від домашнього насильства 3980 осіб, протягом 9 місяців 2019 року - 2684 особи. Переважна більшість постраждалих - 90%, - це жінки.

Таким постраждалим надає допомогу Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який створено за рахунок коштів обласного бюджету. За 9 місяців 2019 року послуги у центрі отримали 42 особи, з них 18 дітей.

Завдяки співпраці  влади та громадських організацій та за підтримки Фонду ООН та GIZ в області  діють кризові установи для жінок, які постраждали від домашнього насильства, в м. Бердянськ та м. Мелітополь.

Крфм цього, міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров’я» спільно з обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створили три мобільні бригади в м. Запоріжжя, м. Мелітополь та м. Бердянськ. Наприкінці 2018 року коштом місцевого бюджету створено мобільну бригаду в Преображенській ОТГ.

На сьогодні перед Запорізькою областю, як і перед іншими територіями, стоїть завдання  щодо надання якісних соціально-психологічних послуг постраждалим від насильства шляхом створення кризових спеціалізованих установ та мобільних бригад.

Учасники круглого столу висловили свої думки з цього приводу, а також обмінялися досвідом роботи щодо підтримки постраждалих від насильства.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць