Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Суспільний мовник проведе традиційну акцію – «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності»

8 листопада 2019 - 08:35

8 листопада, у переддень свята української писемності та мови, Українське радіо проведе щорічну акцію «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності».

Радіодиктант буде проведено об 11:00 у читальній залі бібліотеки ім. В. Вернадського, де зберуться запрошені політики, громадські діячі і журналісти.  В режимі онлайн приєднатися до них може кожен охочий, оскільки диктант звучатиме  в ефірі Українського радіо, також акцію транслюватиме телеканал UA: Перший. 

Текст радіодиктанту в прямому ефірі читатиме відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який складає текст диктанту останні 13 років. Цього року автор внесе у текст кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

Цього року вперше диктант можна буде перевірити вже через 15 хвилин після його написання. За цей час (11:45-12:00) охочі зможуть надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо або у приватні повідомлення на сторінці Українського радіо у Фейсбук, або на вайбер – 097-107-107-9. Повідомлення слід надсилається лише на одну адресу, не дублювати на всі. 

З 12:00 до 12:15 в прямому ефірі Українського радіо Олександр Авраменко проведе роботу над помилками. Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. Додатково буде оголошено конкурс на найкращі твори про написання диктанту.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді щороку слухачі, а віднедавна й телеглядачі можуть взяти участь у написанні диктанту й перевірити, наскільки добре вони знають мову.

З кожним роком акція єдності стає все більш популярною. Спочатку автори ідеї раділи 5-6 тисячам листів iз готовими диктантами, в останні роки їх число перевищує вже 30 тисяч. Причому йдеться лише про офіційні дані. Реально ж перевірити свої знання у визначений день збирається набагато більша кількість охочих. Пишуть диктант і за межами України. Торік на адресу Українського радіо надійшло 32779 диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров