Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для розвитку туризму презентовано унікальні етнооб’єкти Вільнянського району

12 листопада 2019 - 14:32

Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації провів черговий інформаційний етнотур «Туристичні етнооб’єкти Вільнянського району».

Його учасники  ознайомилися з краєвидами навколо річки Вільнянка. У східній частині села Дерезовка знаходиться Вільнянський водоспад. Висота штучного водоспаду, що виник у результаті спорудження дамби, становить 4,5 метра. Але матеріалом для  будівництва послужив натуральний камінь, тому рукотворний водоспад має абсолютно природний вигляд. Трохи нижче за течією річки утворився ще один водоспад висотою  один метр.

Гостинний Вільнянськ зустрічає гостей затишною атмосферою невеличкого міста, цікавими спорудами залізничного вокзалу, церкви, нових торгових комплексів.

У Вільнянському районному краєзнавчому музеї відвідувачів зустрічає старовинна половецька «баба». В музеї, який створювали й наповнювали ентузіасти своєї справи  протягом кількох поколінь, зібрано цікаві експонати з найдавніших часів.  Під містом Вільнянськ з боку Запоріжжя є могильник дніпро-донецької культури маріупольського типу. В межах міста розташовані два курганних могильники епохи міді та бронзи. 

Поштовх промисловому розвитку Вільнянська надали прокладення залізниці та діяльність німецьких колоністів. Історії родин Классена та Нейфельда переплелися з історіями жителів навколишніх невеличких сіл. Так, в останній чверті XIX ст.  почав діяти чавуноливарний механічний завод з виробництва сільськогосподарських машин: молотарок (молотилок) на кінській тязі, бункерів, плугів тощо.

Як розповіла директорка музею Тетяна Гриценко, крім екскурсійної діяльності музей проводить науково-популяризаторську роботу, організовує масові заходи, влаштовує виставки. Вільнянський районний краєзнавчий музей має сім експозиційних залів, у яких знайшли відображення й відновлено сторінки місцевої історії.

Цікава й сама історія створення краєзнавчого музею. Його було відкрито 1971 року в невеличкому будинку загальною площею 74 кв. м. У 1985 році для музею було відведено більше приміщення. Загальна площа будівлі – 240 кв. м. Пам'ятна дошка на Вільнянському музеї вшановує пам'ять Якова Новицького.

У селі Геленджик учасники інфотуру ознайомилися з об’єктами етнотуризму «Історично-туристичного комплексу «Етносело»: садибою зеленого туризму «Дивосвіт», садибою «Гостинний двір для маломобільних» садибою «Гостинний будиночок», садибою «Парк етнічних культур». Комплекс «Етносело» - це пілотний проект в моделі відродження сіл України, який за підтримки обласної влади реалізує Запорізька обласна громадська організація «Дивосвіт».

Як розповіла керівниця  ЗОГО «Дивосвіт» Інесса Носенко, щороку тут проводяться виїзні заходи, свята та фестивалі, часто – за участю іноземних волонтерів. Етносело «Дивосвіт» у Геленджику – це місце для любителів зеленого туризму, в якому можна повною мірою відчути себе близьким до природи і побачити етнічну культуру Запорізького краю. Тут проводять майстер-класи із землеробства, покосу, в’язання снопів, гончарної справи, вишивки, кулінарії, ткацтва та плетіння. Гостей вчать, як дати нове життя старим речам, щоб мінімізувати накопичення сміття. У селі можна зняти номер для комфортного перебування на кілька днів. Крім цього, відвідувачам комплексу пропонують альтанки та мангали для  відпочинку на свіжому повітрі. Тут також проводять квести, екскурсії, відбуваються святкові програми багатьох національно-культурних товариств.

Учасники інфотуру взяли участь у майстер-класах – плели тини з лози та дах з осоки, прикрашали триптих у стилі Марка Шагала.

Етнотур ще раз продемонстрував, що Вільнянський район, як і вся територія Запорізької області, має великий туристичний потенціал. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць