Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Акція «День Діабету 2019» у Запоріжжі надає інформаційну підтримку хворим

15 листопада 2019 - 13:40

Інформаційно-просвітницька акція «День Діабету 2019», організована ГО «Діабетик», відбулася в приміщенні ПК «Орбіта».

Під час акції всі охочі могли безкоштовно отримати спеціалізовану літературу про діабет, зробити експрес-аналізи цукру крові, виміряти артеріальний тиск, отримати консультацію лікаря-офтальмолога, прослухати лекції на теми харчування, лікування та профілактики ускладнень при цукровому діабеті, а також взяти участь у розіграші глюкометрів.

Діти, що мають інсулінозалежну форму діабету, отримали благодійну допомогу.

За повідомленням КУ «Запорізький обласний центр здоров’я» ЗОР, уперше Всесвітній день боротьби з діабетом проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року. З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет  і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби. За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерть (після атеросклерозу і раку). 

За даними ВООЗ, у світі на цукровий діабет хворіють близько 350 мільйонів людей. Очікується, що ця цифра у найближчі 20 років подвоїться. За останні 10 років розповсюдженість діабету в Україні збільшилась на половину. У 2018 році в Україні на діабет хворіли біля 1,3 млн. осіб. З них біля 200 тис.  потребували щоденного введення інсуліну. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на діабет.

У Запорізькій області щорічно вперше реєструється близько 4 тис. хворих на цукровий діабет. При цьому загальна кількість хворих, зареєстрованих по області, з року в рік зростає. Так, у 2016 році було зареєстровано 53 900 хворих (307,50 на 10 тис. населення), у 2017 році — 55177  (317,35 на 10 тис. населення), у 2018 році — уже 56533 (328,23 на 10 тис. населення).

Діабет – це порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Існує ряд факторів, які призводять до появи цукрового діабету: спадкова схильність; ожиріння; деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції). Провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма; різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип); стрес; вік (чим старша людина, тим більше є підстав побоюватися цукрового діабету).

Комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області