Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Бюджети, які не дають можливості розвиватись територіям

13 січня 2009 - 15:58

- Минулого року Запорізький регіон, незважаючи на економічну кризу, перевиконав місцевий бюджет приблизно на 1,5%. На жаль, цього року нам це навряд чи вдасться. Робити позитивні прогнози не дає підстав саме життя – скорочення виробництва, падіння ВВП, зростання рівня безробіття, - зазначив О. Старух.

Не дає приводу для оптимістичних прогнозів і головний фінансовий документ країни – Державний бюджет на 2009 рік, що фактично зводить до нуля видатки на розвиток територій, реформування ЖКГ, будівництво. Зокрема, на спорудження стратегічного об'єкту - мостових переходів через Дніпро передбачено лише 100 млн. грн.

Держбюджет містить і немало суперечливих норм. Наприклад, з одного боку, передбачається зростання витрат на утримання закладів соціальної сфери на 7,9%. У той же час видатки на ці цілі для місцевих бюджетів скорочено на 912,1 млн. грн. Відтак приблизно 93-95% коштів обласного бюджету, що виділяються на соціальну та гуманітарну сферу, становлять заробітна плата та вартість енергоносіїв. Як за рахунок решти 5-7%, що залишилися, покривати інші витрати – залишається серйозною проблемою.

Інша норма Закону про Держбюджет передбачає скорочення споживання енергоносіїв на 20%, але кошти на відповідні енергозберігаючі заходи фактично не передбачені.

У цих непростих умовах надзвичайно важливим, на думку керівника обласної виконавчої влади, є затвердження усіх місцевих бюджетів до кінця січня в обсягах контрольних цифр, наданих Міністерством фінансів України. Інакше фінансування навіть захищених статей може опинитися під загрозою.

Після затвердження бюджетів влада вестиме постійний моніторинг реального їх виконання і прийматиме відповідні рішення щодо мінімізації соціальних проблем на територіях.

Олександр Старух також проінформував журналістів про ситуацію із газопостачанням в області, назвавши її стабільною та контрольованою. Керівник регіону відзначив солідарну позицію влади та промислових підприємств регіону в питанні скорочення споживання газу. Завдяки тому, що запорізькі заводи скоротили обсяги споживання блакитного палива на 34%, сьогодні в регіоні забезпечено безперебійне теплопостачання для населення та соціальних установ.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів