Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Що потрібно знати безробітним?

20 січня 2009 - 13:23

13 січня 2009 року набрали чинності зміни до Законів України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування». Зазначеними нормативними актами суттєво змінено підхід до надання статусу безробітного і виплати допомоги по безробіттю, розширено базу платників внесків, змінено розміри внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Так, розширено перелік осіб, що належать до зайнятого населення. Зокрема, до них віднесено членів особистих селянських господарств у разі, якщо робота у такому господарстві є для них основною.

У разі підтвердження такими особами факту виходу зі складу членів особистих селянських господарств довідкою сільської, селищної чи міської ради, вони можуть бути зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні.

Змінено визначення підходящої роботи – враховується транспортна доступність, яка визначається рішеннями місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад.

Для кожної категорії безробітних осіб встановлено окремі критерії підходящої роботи.

Так, наприклад, для громадян, які не мають професії, або таких, які займали робочі місця, що не потребують спеціальної підготовки, та перебувають на обліку як безробітні більше 9 місяців, а також для громадян, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більше 12 місяців) перерви (крім громадян передпенсійного віку), підходящою роботою може вважатися участь в оплачуваних громадських роботах. Тобто, відмова від громадських робіт для вищезазначених категорій громадян є також відмовою від підходящої роботи з відповідним застосуванням санкцій, передбачених законодавством.

Для осіб, які понад 6 місяців до настання безробіття були зайняті в особистому селянському господарстві, підходящою є робота за наявною у них професією (спеціальністю), у тому числі, якщо умовою їх працевлаштування є підвищення кваліфікації за цією професією. У разі неможливості працевлаштування за такою професією підходящою є робота, яка потребує професійної підготовки чи перепідготовки.

Відновлено перевірку достовірності даних безробітних, що подаються до державної служби зайнятості для призначення матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг шляхом обміну інформацією з ДПА та Пенсійним фондом України (розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення).

Передбачено організацію загальнодержавних оплачуваних громадських робіт. Це роботи, які мають суспільно корисну спрямованість, відповідають потребам держави, проводяться у сфері будівництва та реконструкції (модернізації) спортивної, транспортної, медичної, туристичної та телекомунікаційної інфраструктури.

Встановлено запровадження додаткової умови призначення допомоги по безробіттю. Це готовність особи до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах, якщо така робота для неї є підходящою.У разі відмови без поважних причин від участі в них розмір допомоги зменшуватиметься на 50 відсотків строком до трьох місяців.

Законодавством передбачено, що для осіб, які звільнилися за угодою сторін , виплата допомоги по безробіттю починається з 91 дня перебування на обліку як безробітних. (Але особи, звільнені за угодою сторін, які отримали статус безробітного до 13 січня 2009 року , отримують допомогу по безробіттю та соціальні послуги на умовах, визначених законодавством, що діяло до внесення змін.)

Розширено перелік підстав для припинення виплати допомоги по безробіттю (у разі відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або від двох пропозицій проходження професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації за направленням державної служби зайнятості, у тому числі осіб, які вперше шукають роботу та не мають професії (спеціальності), а також, у разі відмови від роботи за спеціальністю, професією, набутою після навчання за направленням державної служби зайнятості).

Встановлено новий розмір штрафу за використання праці іноземців та осіб без громадянства без дозволу державної служби зайнятості двадцять мінімальних заробітних плат за кожну таку особу (станом на 01.01.2009 сума штрафу становить 12100 грн.).

Розширено перелік осіб , які підлягають обов'язковому страхуванню на випадок безробіття за рахунок військовослужбовців, осіб, що працюють за цивільно–правовими договорами, працюючих пенсіонерів, іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні .

Встановлено нові розміри страхового внеску на випадок безробіття:

загальний розмір страхового внеску до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття з 13 січня 2009 року становить 2,2%, у тому числі:

  • 1,6% - для роботодавців;
  • 0,6 % - для застрахованих осіб;

розмір внесків на рівні 2,2% - для осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах та для фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності та інших осіб (включаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Крім того, починаючи з 13 січня 2009 року розмір страхового внеску на випадок безробіття у розмірі 0,6 % буде вираховуватись і з грошового забезпечення військовослужбовців.

Страхові внески сплачуються одночасно з виплатою заробітної плати, а не один раз на місяць, як було визначено раніше.

Закріплено відповідальність для страхувальників , на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», (для тих, хто не реєструється у Державного реєстратора) за ухилення від взяття на облік як платників страхових внесків або несвоєчасного подання заяви до центру зайнятості про взяття на облік у вигляді штрафу в розмірі 10 % суми страхових внесків, які підлягають сплаті за період ухилення від взяття на облік (але сума штрафу не повинна бути нижчою десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

З метою зменшення вивільнення працівників на підприємствах та забезпечення їх зайнятості введено в дію норми щодо надання допомоги по частковому безробіттю, проведення профілактичних заходів настання страхових випадків, тобто втрати роботи ( фінансування витрат роботодавця на оплату праці працівників, яких тимчасово переведено за їх згодою на іншу роботу, та фінансування витрат роботодавця на професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації працівників, щодо яких є загроза вивільнення у зв'язку з реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, тимчасовим припиненням виробництва). Кабінету Міністрів України надано місячний термін для прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації зазначених заходів.

 

Відділ взаємодії з соціальними партнерами та громадськістю Запорізького обласного центру зайнятості.

Контактний телефон 34-77-14

  • Додаткова інформація за телефонами обласного центру зайнятості: 34-33-04, 34-44-79 – інспекція по контролю за додержанням законодавства про зайнятість, 213-20-18 – юридичний відділ або на сайті www.dcz.gov.ua/zap

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні