Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Комісії з реабілітації повертають добре ім’я жертвам репресій

9 грудня 2019 - 15:25

За ініціативи Українського інституту національної пам’яті у Києві відбувся семінар для представників регіональних комісій з реабілітації. У ньому взяли участь колишні політв’язні, науковці, громадські активісти, посадовці. Запорізьку область представляв керівник секретаріату регіональної комісії з реабілітації Олександр Зубченко.

За словами голови Національної комісії Романа Подкура, за пів року роботи розглянуто 242 справи та реабілітовано 63 наших співвітчизники. Значну частину звернень доводиться відправляти на доопрацювання, запитувати додаткові документи, уточнювати деталі обвинувачень. Чимало проблем виникає при розгляді справ воїнів Української повстанської армії, учасників Організації українських націоналістів, учителів, лікарів, службовців, які вимушено працювали за часів нацистської окупації. Роман Подкур підкреслив, що Національна комісія з реабілітації не скасовує та не переглядає судові вироки, а лише від імені держави надає статус реабілітованого або особи, що потерпіла від репресій.

Правозахисник, член Української Гельсінської спілки Йосип Зісельс, який у 1970-1980-х роках зазнав репресій комуністичного режиму, акцентував увагу на необхідності пошуку та реабілітації жертв каральної психіатрії. Лише через Дніпропетровську спецлікарню пройшли понад 600 в’язнів. За продиктованими КДБ вироками сюди поміщали цілком здорових людей, які підписували листи на підтримку дисидентів, виступали проти військових авантюр у Чехословаччині та Афганістані, мали власну думку та громадянську позицію.

За інформацією начальника юридичного відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенка, незабаром вийде постанова Кабінету Міністрів України, яка визначить єдиний зразок посвідчення та врегулює пільги для різних категорій реабілітованих.  Він також повідомив, що довідки про реабілітацію, які видавалися в СРСР, Російській Федерації, Казахстані та інших колишніх союзних республіках, чинні на безстроковій основі та не потребують додаткових підтверджень.

Учасники зустрічі обмінялися досвідом, розповіли про співпрацю з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, визначили подальші напрямки роботи з відстоювання прав жертв комуністичних репресій.

 

Довідково. Запорізька регіональна комісія з реабілітації створена у квітні 2019 року. Голова комісії – доктор історичних наук, професор Федір Турченко, секретар – доктор історичних наук, заступник директора обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов. Телефон для довідок (061) 224-62-23.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору