Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Козацька педагогіка допомагатиме сучасному вихованню молоді

17 грудня 2019 - 16:15

В облдержадміністрації відбулося засідання за «круглим столом» на тему: «Козацька педагогіка  як основа національно-патріотичного виховання». У заході взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації,  обласного центру патріотичного виховання молоді, працівники державних і комунальних профільних закладів, керівники громадських організацій,  працівники в галузі історії, культури, освіти, фізичної культури, спорту, молоді, вчені, студентська молодь. 

− Запорізький край завжди асоціюється з козацькою символікою та традиційними козацькими виховними методами. Головна мета нашої зустрічі − з різних аспектів обговорити таке явище  як козацька педагогіка. Це не лише історичне явище,  сьогодні - це сучасна педагогіка, це сучасне виховання патріотів нашої держави. Саме ці явища – здобутки Запорізького краю як у минулі роки, так і у сьогоденні. Сучасна молодь має виховуватися, поєднуючи традиції та сучасні технології. Національно-патріотичне виховання — це основа національної безпеки держави, − зазначив президент всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула.

Термін «козацька педагогіка» охоплює зміст, ідейну спрямованість, національні виховні традиції українського народу, які він виплекав упродовж століть для захисту рідної землі, для гартування молодого покоління. Цей термін позначає систему народнопедагогічних і наукових знань, ідей та інших цінностей, які посідають особливе місце в національній системі освіти і виховання.

Олександр Притула нагадав, що цього року між всеукраїнською федерацією «Спас»  та школою-інтернатом «Козацький ліцей» було підписано меморандум про співпрацю у сфері «Козацької педагогіки».  

− На сьогодні проводиться певний педагогічний експеримент на Запоріжжі, який називається «Козацька педагогіка». Запоріжжя в цьому плані має велику концентрацію. Школа «Запорозька січ», «Козацький ліцей», «Січовий колегіум», школа «Відродження». Дуже багато шкіл сповідують принципи козацької педагогіки. Тому не випадково, що запоріжці приділяють особливу увагу цьому напрямку, − зазначив  Олександр Притула. 

Учасники заходу обговорили питання впровадження козацької педагогіки як частини української національної педагогіки; історичні аспекти козацької педагогіки як чинника національно-патріотичного виховання; проблеми та перспективи розвитку козацької педагогіки.

Під час засідання круглого столу  також порушили питання розвитку козацької педагогіки в Запорізькому краї та Україні, напрямки розвитку козацької педагогіки в сучасній системі освіти та важливість соціального партнерства у справі козацького виховання сучасної молоді.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області