Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці НСЗУ готують керівників спеціалізованих медзакладів до впровадження програми медичних гарантій

16 січня 2020 - 15:00

Питання підготовки закладів охорони здоров’я до початку процесу укладення договору з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року розглянули сьогодні, 16 січня, в облдержадміністрації на нараді. Участь у заході взяв перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров, директор Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталя Будяк, керівники та власники закладів охорони здоров’я області, експерти.

– Протягом багатьох років медичної системи, як комплексної системи, у нас в країні та в нашій області не було. Наразі триває масштабна трансформація системи охорони здоров’я. Її мета – забезпечити всім громадянам України рівний доступ до якісних медичних послуг та перебудувати систему охорони здоров’я так, щоб у її центрі був пацієнт. Закон «Про місцеве самоврядування» передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування і ми розуміємо свою роль та завдання у реформі. За декілька місяців ми повинні зробити великий обсяг роботи, щоб з 1 квітня заклади охорони здоров’я отримали фінансування, – наголосив Іван Федоров.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» з 2020 року в Україні запроваджується програма медичних гарантій. Послуги екстреної, первинної, амбулаторної, госпітальної та паліативної допомоги будуть фінансовані державою в рамках програми медичних гарантій. Самостійно пацієнтам доведеться сплачувати за такі послуги як неекстрена стоматологія, звернення до лікаря без направлення, естетична медицина тощо. З її впровадженням змінюється механізм фінансування медичного обслуговування населення: замість медичної субвенції, за рахунок якої відбувалося утримання закладів охорони здоров’я, в межах програми медичних гарантій буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами про медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України, базуючись на принципі «гроші йдуть за пацієнтом».

Як повідомила Наталя Будяк, медичні заклади регіону повинні вже сьогодні автономізуватися, комп’ютеризуватися та під'эднатися до електронної системи охорони здоров’я. Виклик у цьому року – підготовка до нової моделі фінансування на рівні спеціалізованої медицини. Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Запорізької області до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – близько 72 %. Це – сьоме місце серед регіонів України. У Запорізькій області автономізовано майже 80 % закладів вторинки. З них комп'ютеризовано – майже 50 %. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) – близько 90 %, підключено до МІС – понад 92 % спеціалізованих медичних закладів.

За даними Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, у Запорізькій області в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 53 комунальних заклади охорони здоров’я та комунальних некомерційних підприємств, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу та дев’ять закладів охорони здоров’я приватної форми власності.

На сесії Запорізької обласної ради прийнято 29 рішень щодо закладів охорони здоров’я, які підпорядковані Запорізькій обласній раді. Так, з 44 закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування 18 – проводять зміну господарсько-правового статусу шляхом їх реорганізації (перетворення) з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства, інші заклади охорони здоров’я в процесі реорганізації шляхом приєднання до інших закладів охорони здоров’я, які змінюють організаційно-правовий статус у межах чинного законодавства.

Загалом під час наради учасники приділили увагу темам, що стосувались нового підходу до фінансування системи охорони здоров’я, ролі органів місцевого самоврядування в новій системі, розробці та затвердженню фінансового плану тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області