Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Стрімке зростання цін носить спекулятивний характер

17 лютого 2009 - 16:17

Про це журналістам заявив заступник голови облдержадміністрації Олександр Сін, коментуючи ситуацію на продовольчому ринку.

- Після того, як обласна виконавча влада взяла цінову ситуацію на продукти харчування під жорсткий контроль, коли робота з торговельниками набула системного характеру, організовано пройшли ярмарки з продажу сільгосппродукції місцевих товаровиробників, ціни значно понизились, - зазначив Олександр Сін.

На підтвердження сказаного посадовець навів дані державної інспекції з контролю за цінами - у першій декаді лютого зафіксовано індекс зростання цін на продукти харчування у нашому регіоні на рівні 0,1%. Це у 12 разів менше середньоукраїнського показника. Індекс цін на промислову продукцію теж менший, ніж в середньому в країні.

Зниження цін спостерігається численні групи товарів. Занепокоєння викликає лише хлібобулочна продукція. Тут підвищення вартості має об'єктивні причини. Адже відомо, що подорожчав газ, зерно 3-4 класу і відсотки на кредит, який пекарів змушує брати саме життя.

За словами О. Сіна облдержадміністрація планує найближчим часом провести з ними зустріч, щоб вислухати їхні пропозиції і знайти порозуміння.

Об'єктивний характер має і подорожчання вершкового масла та молочних продуктів. Дефіцит зумовлений відсутністю сировини, тобто самого молока. Тваринницька галузь регіону і країни в цілому просто не може задовольнити потреби споживачів. Хоча, на переконання керівництва регіону, є тут і кон"юнктурний фактор. Українська молочна продукція прямує за кордон, адже курс долара росте, а отже дає більший прибуток. На жаль, не виробникам, а посередникам.

Ярмарки, як індикатор цін, відтепер обласна виконавча влада буде організовувати щомісяця. Та й самі аграрії виявляють зацікавленість. Якщо у січні місцеві сільгоспвиробники відправили до міст регіону 63 автомашини продукції, то у лютому - вже 105. Бажають працювати без посередників і підприємства переробної галузі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров про російську пропаганду на ТОТ

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу