Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У стратегічних питаннях розвитку регіону запорізька влада активно співпрацює з міжнародними партнерами та експертами

22 січня 2020 - 12:30

У рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» («ПРОМІС») в облдержадміністрації організовано дводенний тренінг «Підготовка проєктів до Державного фонду регіонального розвитку», у рамках якого пройшло засідання круглого столу «Стратегія розвитку 2027» за участю фахівців з місцевого економічного розвитку Запорізької області. 

Участь у заході взяли представники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів центральних органів виконавчої влади, райдержадміністрацій, об'єднаних територіальних громад області.

− «ПРОМІС» − це канадський проєкт міжнародної допомоги, який впроваджується завдяки Уряду Канади. Нашими партнерами є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Асоціація міст України (АМУ), 16 міст-партнерів з 4-х областей України (в тому числі й Запорізька область). Проєкт прагне застосувати кращий міжнародний досвід для сприяти формуванню ефективного й демократичного муніципального сектору України, − зазначив головний експерт з міжвідомчої співпраці та економічного розвитку проєкту «ПРОМІС» Олександр Ігнатенко. 

Присутні розглянули стратегію економічного розвитку Запорізької області на період до 2027 року і план заходів з її реалізації у 2021-2023 роках, а також шляхи підвищення конкурентоспроможності регіону на засадах смарт-спеціалізації, експертної підтримки.

Як зазначила начальниця відділу факторів формування бюджету та економіки соціальної сфери управління аналізу та прогнозування регіонального розвитку Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Ілона Нестеренко, при розробці третьої стратегії регіонального розвитку Запорізької області на найближчі 7 років керувалися принципами максимального залучення зацікавлених сторін, фокусувалися на пріоритетах розвитку регіону.

− Завдяки проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» («ПРОМІС») Запорізька область першою в Україні прийняла стратегію регіонального розвитку. Було створено керівний комітет та 12 тематичних фокус-груп, в які увійшли понад 250 учасників. Було залучено як громадські організації, так і представників бізнесу, науковців й органи влади. Ми проводили опитування щодо бачення розвитку Запорізької області, також залучили Інститут регіональних досліджень імені Долішнього, провели стратегічно-екологічну оцінку, − повідомила Ілона Нестеренко. 

Таким чином, Запорізька область має Стратегію та чіткий план дій та змін, у яких враховано всі переваги та можливості розвитку регіону, визначено  орієнтири розвитку та пріоритетні сфери, які мають найбільший потенціал зростання для регіону, та у найближчій перспективі стануть «точками зростання» економіки та підвищення соціальних стандартів. 

Як зазначив координатор мережі РЕГІОНЕТ Олександр Дудка, на відміну від Запорізького регіону, більшістю областей України ще не розроблено стратегій розвитку та планів реалізації. Це означає, що для них є ризик неотримання коштів ДФРР у 2021 році. Зокрема, він нагадав, що розпочато конкурсний відбір інвестиційних програм та проєктів, що можуть реалізовуватися коштом державного фонду регіонального розвитку у 2021 році.

Також у ході засідання присутні проаналізували практичний досвід реалізації проєкту-переможця конкурсу секторальної підтримки ЄС на прикладі Мелітополя.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування