Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Під прицілом» «Запоріжжяобленерго» і «Запоріжгаз» - території – боржники

20 лютого 2009 - 13:17

Щотижневу селекторну нараду з актуальних проблем життєдіяльності та розвитку територій провів перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний, за участю заступників голови ОДА Олександра Сіна, Геннадія Фукса та Миколи Фролова.

- Більш актуальної теми ніж теплопостачання сьогодні для влади не існує. Вона має дві сторони медалі. З одного боку, чітка робота підприємств комунальної теплоенергетики, з іншго – стан розрахунків за спожиті енергоносії, - зазначив О. Бережний.

Загроза нормального проходження опалювального сезону реальна. За даними «Запоріжгазу», борг перед НАК «Нафтогаз України» нині становить понад 200 млн. грн. Рівень розрахунків за спожитий газ з початку року ледь сягає 6%. Запоріжці платять гірше, ніж середньостатистичний українець в цілому. Наведені цифри можуть призвести до обмежень у газопостачанні підприємств комунальної теплоенергетики, як це вже відчули у Токмаку, Новомиколаївському, Якимівському районах.

На думку посадовців місцевих органів влади, до збільшення заборгованості призвели два фактори: встановлення нової ціни на газ для промислових підприємств, бюджетних організацій з першого січня ( відомо про це стало у лютому) та неплатоспроможність населення, більшість з якого якщо не безробітні, то перебуває у вимушених відпустках.

Але це не знімає відповідальності з керівників територій. Олександр Бережний порекомендував органам виконавчої влади на місцях активізувати роботу комісій з питань заборгованості, працювати конкретно з кожним боржником, включати всі важелі впливу аж до кримінальної відповідальності.

Керівники територій (м.Мелітополь, Бердянськ, Василівка, Токмак), звітуючи про свою роботу, запевнили, що до кінця місяця борги погасять. Як вихід, більшість з них має намір користуватися банківським кредитом.

У «чорний» список боржників до «Запоріжжяобленерго» потрапили Великобілозерський, Кам"янсько-Дніпровський, Куйбишевський та Мелітопольський райони, м. Мелітополь.

Енергетики планують з наступного вівторка від електропостачання відключити бердянський «Водоканал», пологівське підприємство «Теплосервіс», КП «Степногірське ЖКГ», ТОВ «Оріхівтепломережа».

У цих підприємств ще є час для погашення боргу. Але за умови, якщо населення теж розрахується, якщо не хоче мерзнути.

Як зазначив Микола Фролов, з понеділка всі школи регіону відновлюють заняття. Тепловий режим у навчальних закладах теж варто проконтролювати, щоб знову не довелося влаштовувати канікул.

Серед інших питань, на які було звернуто увагу: багатодітні сім'ї, бо чомусь саме від них збільшився потік скарг до облдержадміністрації, та робота дошкільних дитячих закладів, на влаштування до яких нині черга.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також