Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відбулися заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

27 січня 2020 - 16:32

Сьогодні, 27 січня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. У Запоріжжі пам’ятний захід відбувся біля меморіалу жертвам Холокосту у Комунарському районі Запоріжжя.

У траурному заході взяли участь заступник директора–начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Павло Мяло, головний рабин Запорізької області Нохум Ерентрой, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, представники єврейської громади міста, громадськість, молодь.

Головний рабин Запорізької області Нохум  Ерентрой прочитав молитву в пам'ять  жертв Голокосту. Учасники  заходу поклали квіти до пам'ятника жертвам нацистського режиму, встановленого в Комунарському районі міста, де у 1942 році було розстріляно понад 20 тисяч євреїв.    

Заступник директора–начальник управління міжнаціональних відносин Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Павло Мяло у своєму виступі підкреслив, що Голокост став символом скорботи не лише для єврейського народу, а й для всіх народів, що мають трагічні сторінки у своїй історії.  Водночас проявлялися найкращі риси людей, і  ми вшановуємо також пам’ять праведників, які у роки Другої світової війни рятували євреїв.

Також в цей день при співпраці Єврейської громади м. Запоріжжя, БО «ЗБФ «Хесед Міхаель», БО «ЄОЦ «Мазаль Тов» відбувся круглий стіл на тему «Життя продовжується» в будинку  ім. Макса Гранта. В круглому столі взяли участь представники  обласної та міської влади, національних громад Запорізької області.

Довідково.

27 січня 1945 року війська Першого українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау. В ньому було знищено від 1 до 1,7 мільйона осіб, значну частину з яких становили саме євреї.

Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року резолюцію № 60/7. "Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження", - йдеться у ній. Резолюція проголошує Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. Вперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р., втім, деякі країни відзначали його і раніше. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

Офіційно визнано, що протягом Голокосту було вбито до 6 мільйонів євреїв. Жахлива політика терору проти євреїв в окупованій Україні фактично знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі