Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зовнішні інвестиції в економіку області уповільнили притік

23 лютого 2009 - 10:08

За даними Головного управління статистики у Запорізькій області протягом 2008 року в економіку області закордонними інвесторами було вкладено 245,3 млн. $ прямих інвестицій.

Основними формами залучення прямих іноземних інвестицій були надходження у вигляді грошових внесків, які склали 65,3% вкладеного капіталу, та рухомого і нерухомого майна 30,5%.

Разом з тим, іноземний капітал у вигляді прямих інвестицій зменшився на 20,2 млн. $, в основному за рахунок вилучення грошових внесків (70,4%); відбувався перехід інвестицій з категорії портфельних на суму 1,2 млн. $ та навпаки – 0,5 млн. $ за рахунок курсової різниці зменшився загальний обсяг прямих іноземних інвестицій на 151,5 млн. $

Таким чином, абсолютне збільшення прямих іноземних інвестицій за 2008 рік склало 74,2 млн. $. Чистий приток капіталу нерезидентів в економіку області був у 2,1 раза нижче рівня 2007 року.

Також за рахунок уточнення даних та кола підприємств, що звітують за формою державного статистичного спостереження, відбулося збільшення обсягу прямих інвестицій станом на початок року на 63,0 млн. $ (у порівнянні з даними на кінець попереднього року).

 Станом на 1 січня 2009 року обсяг прямих іноземних інвестицій в економіці областісклав 835,6 млн. $.

Крім того, загальна сума заборгованості за кредитами та позиками, отриманими підприємствами області від прямих інвесторів, складала 3,8 млн. $.

Про наявність прямих іноземних інвестицій звітувало 392 підприємства області. Домінуюча частка капіталу нерезидентів (89,5%) вкладена в економіку міста Запоріжжя.

Прямі інвестиції в область надходили з 52 країн світу. Станом на 1 січня 2009 року на першому місці за обсягами прямих іноземних інвестицій в економіку області знаходився Кіпр, друге посідає Швеція (31,7% та 20,2% загальної суми відповідно). Серед найбільших інвесторів також: Республіка Корея – 18,0%, Швейцарія – 4,2%, Естонія – 4,1%, Данія – 3,6%, Сполучене Королівство – 3,2%, Словаччина – 2,5%, Британські Віргінські Острови – 2,0%, Сполучені Штати Америки – 1,5%, Німеччина – 1,4% загального обсягу.

Капітал нерезидентів, в основному, зосередився у переробній промисловості (68,9% загального обсягу прямих інвестицій), а саме: у машинобудуванні – 25,6%, виробництві харчових продуктів – 25,5%, металургійному виробництві – 15,0%, хімічному та нафтохімічному виробництві – 1,3%. На торгівельні підприємства припадало 12,3% загального обсягу, на підприємства, основним видом діяльності яких були операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг – 9,3%.

Запорізька область знаходиться на сьомому місці в Україні по залученню прямих іноземних інвестицій. В економіці області працює 2,3% вкладеного в Україну прямого іноземного капіталу.

На одного жителя області припадає 457,6 $ прямих іноземних інвестицій, міста Запоріжжя – 956,4 $.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович