Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прем’єр-міністр України доручив посилити боротьбу з нелегальним обігом алкогольної продукції

14 лютого 2020 - 19:09

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук провів селекторну нараду з головами обласних державних адміністрацій. Присутніми розглянуто заходи з протидії нелегальному обігу алкогольної продукції.

Запорізьку область на селекторній нараді представили голова облдержадміністрації Віталій Туринок, заступники голови Андрій Антонов, Володимир Тарасенко, Марина Кудерчук, керівниця апарату Зінаїда Бойко, директорка Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксана Матвіїшина. Також до участі в селекторній нараді долучилися керівники територіальних органів Нацполіції, ДПС, Держмитслужби, керівники структурних підрозділів податкової міліції територіальних органів ДФС.

- Ми показали гарний результат за підсумками боротьби з нелегальними гральними закладами та АЗС. Тепер ми посилюємо боротьбу з нелегальним виробництвом та обігом алкогольної продукції. Наразі понад 50% ринку знаходяться в тіні, що завдає збитків державному бюджету. Ми не можемо закривати очі на цю проблему, тому повинні системно працювати над її вирішенням, — зазначив Олексій Гончарук.

За його словами, для належної організації роботи Генпрокурор надіслав відповідне завдання в кожну регіональну прокуратуру. Також Прем’єр-міністр повідомив, що з 1 травня в Україні запрацює система «Електронна акцизна марка», покликана захистити споживачів від контрафактної алкогольної продукції. Уряд дав старт запровадженню даної системи на засіданні 12 лютого. Урядове рішення передбачає нанесення на марку акцизного податку для алкогольних напоїв QR-коду та штрих коду. У них будуть зашифровані реквізити марок. Запровадження таких кодів є необхідною передумовою для створення системи контролю за обігом підакцизних товарів.

Для одержання акцизних марок, перевірки сплати акцизу та звітування виробник використовуватиме Електронний кабінет платника податків. Таким чином паперових заявок на отримання марок з часом не буде.

Також в ході наради Прем'єр-міністр наголосив на активізації процесів, спрямованих на виведення трудових відносин у легальну площину, ліквідацію заборгованості по заробітній платі, виявлення порушень в системі шкільного харчування та прискорення перетворення закладів охорони здоров’я в неприбуткові комунальні підприємства.

За підсумком наради Олексій Гончарук надав керівникам облдержадміністрацій відповідні доручення.

Довідково.

Нині в тестовому режимі працює сервіс перевірки акцизних марок. Перевірити марки можна шляхом введення їх реквізитів у Електронному кабінеті платника податків у сервісі «Пошук акцизної марки», створеному ДПС. Сьогодні стартувала розробка відкритого API, що дасть змогу стороннім розробникам створювати власні програмні засоби для сканування акцизних марок.
За інформацією Уряду, протягом 2019 року з незаконного обігу вилучено алкогольних напоїв вартістю 154,8 млн грн. Упродовж січня 2020 року вже здійснено 443 фактичні перевірки у місцях роздрібної торгівлі алкогольними напоями та встановлено 435 випадків порушення платниками податків законодавства, що регулює обіг алкогольних напоїв. За результатами перевірок до порушників застосовані фінансові санкції у розмірі 7,2 млн грн.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність