Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізьким підприємцям презентовано державну програму «Доступні кредити 5-7-9%»

21 лютого 2020 - 12:03

Сьогодні у Запоріжжі відбулась офіційна презентація державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Суть програми полягає у тому, що держава компенсує з бюджету для банків частину відсотків по кредитах, які вони видають для бізнесу. Ставки за доступними кредитами нижчі ринкових 16-20%. У програмі наразі беруть участь чотири державні банки: АТ «Ощадбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АБ «УКРГАЗБАНК» та АТ «Укрексімбанк», втім вже і комерційні банки готові до співпраці.

Привітав запорізьких підприємців під час презентації голова облдержадміністрації Віталій Туринок.

– Вперше в нашій країні з’явилась програма кредитування для малого підприємництва. Держава покриває певний відсоток, щоб наші підприємці могли взяти кредит на розвиток своєї справи під вигідний, відповідно низький відсоток: 5%, 7% або 9%. Логіка започаткування ініціативи дуже проста: мікро та малий бізнес розвивають свою справу, збільшують статки, відповідно розширюють діяльність та з’являються нові робочі місця. Досить українцям шукати кращої долі за кордоном. Нам і тут потрібні працівники. Це перший крок, який зробила держава назустріч бізнесу. Впевнений, на цьому ми не зупинимось. За п’ять років планується видати 30 млрд грн за доступними кредитами. Сподіваюсь запорізькі підприємці із задоволенням скористаються програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Більше цікавого про програму кредитів вам розповідатимуть спікери, – наголосив Віталій Туринок.

Директор Офісу адміністрування проєктів міжнародної фінансової співпраці Мінфіну, під керівництвом якого функціонує Фонд розвитку підприємництва, Руслан Гашев презентував учасникам заходу Державну програму «Доступні кредити 5-7-9%».

– Програма доступних кредитів була запущена фактично за два місяці, і вона має два компоненти: компенсація відсоткових ставок до рівня 5%, 7%, 9% та кредитні гарантії. Другий компонент буде запущений трохи згодом, і він більше розрахований на позичальників-початківців, які не мають стабільного забезпечення. У 2020 році Уряд вже виділив на Програму 2 млрд грн. За рік це дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць і залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу. Основними напрямками кредитування є розвиток малого підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорт та імпортозаміщення, розвиток переробної галузі, впровадження інновацій тощо. За умовами Програми можна отримати до 1,5 млн грн кредиту строком до п’ять років, – розповів Руслан Гашев.

Представники банків-партнерів програми розповіли, як отримати «Доступний кредит 5-7-9%». Зокрема, Програмою можуть скористатися компанії-юридичні особи, в яких немає частки держави в статутному капіталі, а їх учасники (засновники) і власники – фізичні особи-підприємці, які є резидентами України і відповідають вимогам програми.

Після офіційної презентації для запорізьких підприємців стартував практичний бізнес-семінар «Від ідеї до бізнесу. Інструменти підтримки МСП. Умови участі у Державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%»». Спікери семінару роз’яснять деталі щодо Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», окреслять правила інвестиційного кредитування в рамках Програми, усі вимоги та рекомендації з підготовки повного пакета заявки. Окремо зупиняться на навчанні із бізнес-планування та здійснення підприємницької діяльності, інструментах підтримки підприємництва.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області