Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада вживає заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавірусу в Запорізькій області

25 лютого 2020 - 14:58

Сьогодні, 25 лютого, в облдержадміністрації відбувся брифінг першого заступника голови облдержадміністрації Івана Федорова щодо посилення заходів безпеки проти коронавірусу в Запорізькій області.

Іван Федоров наголосив на важливості попередження коронавірусної інфекції та повідомив про відповідні заходи, вжиті облдержадміністрацією.

-  На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України та з метою запобігання занесенню і поширенню на території Запорізької області коронавірусної інфекції видано відповідне розпорядження голови облдержадміністрації. Ним затверджено склад оперативного штабу щодо запобігання занесенню і поширенню на території Запорізької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV та план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території Запорізької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік та розроблено алгоритм, за яким повинні працювати всі відповідні служби в Запорізькій області, − зазначив Іван Федоров.

Також Міністерством охорони здоров’я України видана низка наказів з питань протидії коронавірусній інфекції, в яких чітко прописано завдання для закладів охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я МОЗ України, регіональних лабораторних центрів. На їх виконання в Запорізькій області також видано аналогічні накази з урахуванням особливостей регіону.

На сьогодні розроблено алгоритм дій лікарів закладів охорони здоров’я при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку, спричиненому новим коронавірусом; алгоритми дій лікарів-епідеміологів щодо лабораторного обстеження осіб з підозрою на коронавірусну інфекцію; рекомендації для населення при наявності симптомів ГРВІ. Зазначені алгоритми розроблені відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Зокрема, Іван Федоров повідомив, що вживаються заходи щодо забезпечення медичних працівників у достатній кількості засобами індивідуального захисту. У разі виявлення в Запорізькій області хворих на коронавірусну інфекцію, їх госпіталізація планується до обласної інфекційної клінічної лікарні, яка має хлораторну для знезараження стічних вод.

Наразі проводяться навчання медичних працівників з питань дотримання вимог протиепідемічного режиму, біологічної безпеки при виявленні особи з підозрою на коронавірусну інфекцію. Також складено графік чергування спеціалістів Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України в аеропорту м. Запоріжжя з метою проведення температурного скринінгу осіб, їх візуального огляду та опитування людей, які прибули із загрозливих в епідемічному відношенні напрямків.

Підсумовуючи, Іван Федоров зазначив, що стан заходів з протидії коронавірусній інфекції знаходиться під постійним контролем облдержадміністрації.

Довідково. 

Коронавіруси це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. 

Новий коронавірус – це, передусім, зоонозна інфекція. Тобто вона може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002-2003 роках викликав спалахи гострого респіраторного синдрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричинив близькосхідний респіраторний синдром. 

Вірус COVID-19 зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Тоді більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком в м. Ухань. На цьому ринку продають продукти, тварин тощо. Проте на сьогодні вірус передається краплинним шляхом від людини до людини, контактним шляхом, в деяких ситуаціях повітряним. 

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. 

Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках  діарея або кон'юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров