Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців закликають не піддаватися паніці через коронавірус та дотримуватися елементарних правил гігієни

3 березня 2020 - 13:10

В облдержадміністрації відбувся брифінг керівника Запорізького обласного лабораторного центру Романа Терехова  та  головного епідеміолога Запорізької області Олександра Мащака щодо поширення коронавірусу та засобів запобігання розповсюдженню COVID-19 на території регіону.

За словами Романа Терехова, у світі зареєстровано понад 90 тисяч лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них понад 80 тисяч – у Китаї. В Україні сьогодні стало відомо про один випадок захворювання на коронавірус у Чернівцях.

− Якщо у Китаї динаміка росту захворювання призупинена, вірус розповсюджується по інших країнам, вже у понад 70 країнах є випадки захворювання, багато цих країн знаходяться на межі з Україною. Проте як в країні, так і у Запорізькій області зокрема, розроблено низку заходів щодо запобігання занесенню чи розповсюдженню вірусу. Зокрема це тотальний температурний скринінг у запорізькому аеропорту пасажирів всіх міжнародних авіарейсів. Щоденно перевіряється від 450 до 700 осіб, жодного випадку захворювання виявлено не було. На випадок виявлення захворювання медичні заклади та медики готові надавати необхідну кваліфіковану допомогу, − наголосив Роман Терехов.

Головний епідеміолог Запорізької області Олександр Мащак закликав запоріжців не піддаватися паніці та дотримуватися елементарних правил гігієни.

− Необхідно зберігати спокій та гарний настрій. Треба дотримуватися рекомендацій з особистої гігієни та перебування у громадських місцях. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має ознаки захворювання. Якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Немає потреби скуповувати маски. Треба пам’ятати, що маска не захищає від вірусу здорову людину. Маска має надягатися лише на людину, яка має симптоми ГРВІ, щоб вона не заразила оточення. Також маска дієва лише кілька годин, потім її треба замінити. Головне у профілактиці – це здоровий спосіб життя, − відзначив Олександр Мащак.

Симптоми коронавірусу схожі з першими симптомами грипу та застуди. При прояві перших симптомів необхідно звертатися за кваліфікованою допомогою лікарів.

Медики нагадують, що смертність від коронавірусу досить низька, з 90 тисяч захворілих 47 тисяч вже вилікувалися без ускладнень для здоров’я.  Всі летальні випадки пов’язані з людьми старшого віку (70-80 років та старше), які мали супутні хвороби та низький імунітет.

Також запоріжцям радять скасувати поїздки до Європи, заплановані на найближчі місяці. Особливо, якщо відвідування інших країн пов’язано з відпочинком −  через карантинні заходи все одно не буде можливості відвідати цікаві місця під час подорожі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

 

Переглянути трансляцію можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=hdnUrw5R1k0

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць