Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька студентка розробила унікальний прилад для реабілітації після інсульту

4 березня 2020 - 13:35

Студентка 1 курсу біологічного факультету ЗНУ за спеціальністю «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» Анастасія Лоцман стала переможницею щорічного Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму. Про це повідомили у Департаменті освіти та науки Запорізької облдержадміністрації.

Цей конкурс проходив на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді м. Києва і в ньому взяли участь близько 300 учасників – учнів шкіл та студентів закладів вищої освіти. Для Анастасії Лоцман це перший конкурс, в якому вона брала участь як студентка ЗНУ. Так, цього року Анастасія з проєктом «Портативний прилад для активації рухової діяльності кінцівок в пост-інсультний період» посіла 1 місце у Всеукраїнському конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму і нагороджена дипломом за 1 місце в категорії «Медицина та охорона здоров’я». Треба відзначити, що цей прилад дозволяє активізувати рухову активність кінцівок за рахунок фізичних вправ з паралітичною рукою або ногою, а також відновити мовлення і роботу артикуляційних м’язів. Загалом, він діє на зорову, слухову і тактильну системи, активуючи нові нейронні зв’язки.

Анастасія Лоцман, яка приїхала на навчання до ЗНУ з с. Новополтавка Чернігівського району Запорізької області, зазначає, що вона і далі планує займатись науковими дослідженнями в галузі медицини та екології, розробляти нові та корисні ідеї, втілюючи їх у життя. Зокрема, для неї ідея створення приладу для активації рухової діяльності кінцівок в пост-інсультний період була дуже цікавою, адже за сімейними обставинами їй довелось самій стикнутись у власній родині із проблемами реабілітації хворих рідних людей.

Науковим керівником переможниці виступив кандидат технічних наук, доцент кафедри фізіології, імунології та біохімії з курсом ЦО і медицини біологічного факультету ЗНУ, запорізький вчений Григорій Чаусовський, який відзначив високий науковий рівень цієї роботи та актуальність обраної тематики. Крім того, він наголосив, що це унікальний прилад для нашої країни, адже його вартість складає всього близько 100 грн, але, при цьому, він дозволяє активізувати реабілітаційний процес хворих загальнодоступними прийомами. На цей час прилад знаходиться на стадії патентування.

Треба зазначити, що цей конкурс проводився з метою демонстрації наукових напрацювань молоді та розвитку наукових досягнень еколого-натуралістичного напрямку. Він проходив у два етапи: 1 – відбір тез наукових робіт, а 2 – очний етап, який передбачав захист та презентацію роботи. Змагались учасники конкурсу у різних категоріях: екологія та тваринництво, хімія, фізика, біологія, медицина, комп’ютерні технології та інших. Важливим є той факт, що серед членів журі конкурсу, які оцінювали роботи, було багато представників наукової еліти України, видатних українських вчених і лікарів, які схвально відгукнулись про роботу молодої дослідниці. Так, роботи учасників конкурсу оцінювались за багатьма критеріями, зокрема: актуальність і новизна раціоналізаторського рішення, обґрунтування роботи, патентна спроможність, презентація винаходу (особливості його роботи).

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області