Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нагальні питання поточного моменту

20 березня 2009 - 15:36

Серед першочергових обговорили питання щодо заборгованості з виплати заробітної плати. О.Сін повідомив, що за підсумками лютого 2009 року заборгованість із заробітної платні по області скоротилася на 6%, або на 2,3 млн. грн., і наразі складає 47,6 млн. грн.; 27 підприємств заборгованість ліквідували повністю.

Водночас ситуація залишається складною, про що свідчать численні звернення громадян на телефони «гарячої лінії» облдержадміністрації. Наразі у списках боржників із виплати зарплати – 153 підприємства.

Є також ризик, що цю групу можуть поповнити ті підприємства, де наразі люди працюють у режимі неповної зайнятості. На думку Олександра Сіна, розв'язанню цієї проблеми має сприяти нещодавно ухвалена постанова Уряду, якою затверджено порядок фінансування центрами зайнятості допомоги по частковому безробіттю. Застосування такого механізму дозволить уникнути масових звільнень та забезпечити людей, що знаходяться у вимушених відпустках або ж працюють неповний робочий тиждень, засобами до існування.

Ще одним шляхом до вирішення проблеми має стати першочергове відшкодування ПДВ державною податковою інспекцією саме для тих підприємств, які мають борги із заробітної плати. Для цього керівники територій мають проаналізувати ситуацію на підприємствах-боржниках та надати відповідні пропозиції до ОДА.

Обговорювалися під час наради й проблеми підтримки національного усиновлення та розвитку сімейних форм виховання. Цей напрямок роботи вимагає додаткової уваги з боку місцевої влади і вдосконалення форм та методів. Так, наразі в області діють лише 5 дитячих будинків сімейного типу, тоді як у сусідніх з нами областях цей показник складає: у Дніпропетровській – 24, у Харківській – 30.

- Президент України поставив чітке завдання – у кожному районі створити принаймні 1 дитячий будинок сімейного типу, - нагадав керівникам територій Олександр Старух. – За виконання цього доручення ви несете персональну відповідальність.

Оічльник регіону також попередив представників місцевої влади, що найближчим часом буде складено графік, за яким кожна територія звітуватиме про результати діяльності у цьому напрямку.

На порядку денному розглядалися також питання про надання дозволу на виконання будівельних робіт, прийняття в експлуатацію готових об'єктів та передачу їх на баланс органам місцевого самоврядування.

Також підбито підсумки продовольчих ярмарків, ініційованих облдержадміністрацією, що відбулися в Запоріжжі та усіх містах обласного підпорядкування 31 січня та 14 лютого. Статистичні дані свідчать про їх позитивний економічний ефект – в області за підсумками минулого місяця зафіксовано найнижчий по Україні індекс споживчих цін – 100,9%. Відбулося також зниження цін на основні продукти харчування.

До проведення наступного ярмарку, що відбудеться вже завтра, всі території готові. Планується, що участь у ньому візьмуть близько 100 підприємств сільськогосподарської та переробної галузей.

На завершення наради Олександр Старух нагадав керівникам територій про необхідність підготовки до проведення суботників.

- Ми цієї весни святкуємо 70-річчя Запорізької області, - нагадав посадовець, звертаючись до голів райдержадміністрацій, - тож слід зайнятися благоустроєм територій.

Результати виконання доручень, даних під час наради, будуть розглянуті на наступному обласному селекторі.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович