Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сонячні дарунки від Марії Примаченко

24 березня 2009 - 13:15

У день професійного свята працівників культури у Запорізькому обласному художньому музеї  відкрито виставку видатної народної художниці України  Марії Примаченко  „Дарую вам сонце”, 100-ліття якої відзначається згідно з Указом Президента України.  

Марія Примаченко (1908-1997 р.н.) – одна із найвідоміших „наївних” народних художників України. Вона належить до числа тих виняткових, рідкісних талантів, через мистецтво яких говорить обдарованість і талановитість українського народу та є виразником його  багатої і красивої духовності. Заслужений діяч мистецтв, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка, яку вона отримала за цикл розписів під назвою „Людям на радість” (1966 р.) полонила своїм  самобутнім  неповторним мистецтвом не лише українців. „Я схиляюся перед цим чудом-мистецтвом геніальної українки”, - сказав Пабло Пікассо, вражений творами майстрині.

У роботах Марії Примаченко, які відтепер зможуть побачити запоріжці та гості обласного центру, художник через своє світосприйняття показує квіти, звірів і птахів, людей і природу у своїй малярській манері, не схожій   на жодну  іншу.

Скарбниця Запорізького обласного художнього музею зберігає близько ста її розписів. Експозиція виставки „Дарую вам сонце” презентує лише частину величезного творчого доробку видатної художниці – справжнього мистецького феномену ХХ століття.

Ювілейна виставка робіт Марії Примаченко розпочалась з фотографій знаменитого фотожурналіста Юрія Роста, який протягом майже 30 років працював над образом народної української майстрині. Яскравим доповненням виставки стали роботи черкаської майстрині Ольги Бердник-Отнякіної, яка  працює в кераміці.

У презентації виставки взяли участь представники провідних музеїв регіону, відомі художники, власники приватних мистецьких колекцій та художніх галерей, обласних бібліотек, представники громадськості.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області