Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Туберкульоз – хвороба соціальна, яку треба долати зусиллями всього суспільства

24 березня 2009 - 15:53

У Всесвітній день боротьби із захворюваннями на туберкульоз питання боротьби з цією хворобою розглядалися на брифінгу в Запорізькій облдержадміністрації.

- Зроблено багато, але ще недостатньо, - охарактеризував роботу обласної виконавчої влади у цьому напрямку голова ОДА Олександр Старух. - Туберкульоз – хвороба соціальна, тож суто медичними заходами її не подолати.

За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Фролова, за останні 5 років рівень захворюваності на туберкульоз в регіоні знизився на 8%. Це удвічі більше, ніж в середньому в Україні. Зменшився і показник смертності від цієї хвороби на 11,4%. Хоча рівень захворюваності на туберкульоз в регіоні все ще залишається доволі високим – 81,9 на 100 тисяч населення.

- Всі позитивні зрушення, що ми маємо, - результат активної співпраці органів влади і медиків, які спільними зусиллями розвивають мережу лікувальних закладів, - зазначив Микола Фролов.

З метою покращення епідемічної ситуації у 2007 році було затверджено регіональну цільову програму протидії захворюванню на туберкульоз до 2011 року, що передбачає виділення з обласного бюджету понад 57 млн. грн. на придбання медичного обладнання, харчування хворих у стаціонарах, ремонти протитуберкульозних закладів, покращення їхньої матеріально-технічної бази.

В області діє ще одна регіональна програма, що стосується адаптації бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, до нормального життя у суспільстві. Адже відомо, що саме ці асоціальні групи найчастіше є носіями цієї хвороби.

У рамках цієї програми головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації через Товариство Червоного Хреста на амбулаторному етапі лікування надається адресна допомога у вигляді продовольчих та гігієнічних наборів малозабезпеченим та особам без постійного місця проживання, що вперше захворіли на туберкульоз. Минулого року на це було виділено 17 тис. грн. Як результат, показник перерваного курсу лікування хворими відчутно зменшився.

Нині в області всі зусилля зосереджені на тому, щоб хворобу вчасно виявити. Діагностична робота у запорізьких медичних закладах вважається однією з кращих в країні. Щоб так було і надалі, влада намагається тримати на контролі питання оснащення медичних закладів найновішою потрібною технікою. Сьогодні вже не існує проблеми з проходженням флюорографічного обстеження ні в місті, ні в селі. А це вже крок до успіху.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.