Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Маємо утримати ситуацію з виплатою заробітної плати під контролем»

25 березня 2009 - 14:52

Звертаючись до присутніх, керівник регіону закликав застосовувати жорсткі й дієві заходи щодо тих керівників підприємств, які порушують чинне законодавство у галузі оплати праці.

- Ця проблема виникла не сьогодні і не вчора, і викликана вона не економічною кризою, на яку так полюбляють посилатися керівники підприємств-боржників, - підкреслив Олександр Старух. – Наші найбільші боржники як, скажімо, державне підприємство «Радіоприлад», накопичували такі борги роками. Тож проблема ця має системний характер.

Особливе занепокоєння голови ОДА викликає ситуація на підприємстві «Південдизельмаш», що знаходиться у комунальній власності Запорізької обласної ради. Загалом серед сільських територій найбільші борги накопичені у Кам'янсько-Дніпровському (396,2 тис. грн.), Вільнянському (326,6 тис. грн.), Запорізькому (321,5 тис. грн.), Василівському (271,6 тис. грн.) та Оріхівському (182,8 тис. грн.) районах.

Проте, на думку Олександра Старуха, наразі ситуація не така критична, як була у 1998 році, коли борги із заробітної плати сягали 258 млн. грн.

Станом на 1 березня 2009 року загальна суму боргу із заробітної плати складає 47,6 млн. грн., що у кілька разів нижче, ніж у сусідніх індустріальних регіонах; спостерігається й позитивна тенденція щодо її зменшення. Так, протягом лютого поточного року сума заборгованості по області скоротилася на 2,3 млн. грн.

- Та ці цифри не мають нас заспокоювати, - висловив застереження голова обласної виконавчої влади. – Наше спільне завдання – за жодних обставин не допустити зростання цієї суми. Сьогодні настав час викликів, коли ми маємо продемонструвати ефективність і принциповість, щоб утримати ситуацію із виплатою заробітної плати в регіоні під контролем.

На завершення виступу Олександр Старух закликав працівників органів прокуратури, територіальної інспекції праці, Державної податкової адміністрації розробляти механізми притягнення до відповідальності керівників підприємств-боржників та ініціювати відповідні зміни до законодавства.

Загалом, за інформацією, що оприлюднив в.о. прокурора області Володимир Занфіров, протягом 2008 року органами прокуратури області за фактами порушення законодавства у сфері оплати праці до суду було направлено 81 кримінальну справу. Внаслідок цього до відповідальності притягнуто майже 500 посадовців і відшкодовано понад 30 млн. грн.

Найчастіше зустрічаються випадки умисної невиплати заробітної плати та компенсацій, приховування її реального розміру, наявність нелегальних трудових відносин, порушення щодо працевлаштування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.