Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Українцям нагадують про важливість самоізоляції та обмеження контактів

27 березня 2020 - 14:17

foto

Щоб зберегти своє здоров’я та оточуючих і не допустити масового поширення інфекційної хвороби COVID-19 на території держави, потрібно дотримуватися карантину та використовувати засоби профілактики. На цьому наголосив заступник Міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на ранок 27 березня в Україні 218 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 4 пацієнти одужали.

Згідно з аналізом за віковими групами, найбільше захворіли на коронавірус (майже 38%) люди віком від 30 до 49 років, від 18 до 29 років – 17% хворих, 50-65 років – 30% , 65+ років – 6%.

-  Це свідчить про те, що старша вікова група прислухається до порад Міністерства охорони здоров'я та Уряду, виконує карантинні заходи і обмежує свою мобільність. Люди від 18 до 49-ти років ще зневажливо ставляться до загрозливої ситуації, - зазначив заступник Міністра.

Водночас Віктор Ляшко наголосив, що обмеження мобільності та контактів, а також самоізоляція – це єдиний профілактичний захід на сьогодні, який допоможе зберегти як власне життя та здоров’я, так і допомогти системі охорони здоров'я.

Він нагадав, що 25 березня Уряд призначив його керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня через поширення COVID-19. 26 березня створено відповідний штаб на центральному рівні, проведено перші засідання і доручено такі ж штаби створити в областях.   

Також, за його словами, в усіх областях буде створено мобільні бригади, які складатимуться з водія і медичних працівників та виїжджатимуть до громадян з підозрою на коронавірусну інфекцію для забору зразків на проведення досліджень у вірусологічній лабораторії. Бригади будуть приїжджати на виклики сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги, а також медичних працівників.

Медики звертаються до українців: важливо виконувати основні заходи безпеки: мити руки, використовувати антисептик, уникати дотиків до свого обличчя, дезінфікувати особисті речі (мобільні телефони, планшети тощо), тримати дистанцію 1,5 метри від інших людей, зокрема тих, хто кашляє, уникати скупчення людей, не вживати сире м'ясо, зміцнювати імунітет.

Якщо у Вас симптоми: кашель, підвищена температура, утруднене дихання, протягом 14 днів Ви перебували у країні, де зафіксовано COVID-19, невідкладно зверніться до сімейного лікаря.

Довідково.

У Запорізькій області працює цілодобова «гаряча лінія» обласного штабу протидії коронавірусу (тел. 0 800 503 508).

Зв’язатися з координаторами Регіонального антикризового штабу боротьби з коронавірусом можна за номерами: 097- 699-49-73 (координатор штабу від ОДА – Дорошенко Наталія Юліанівна); 098-545-69-73, 066-909-75-44 (координатор від ЗОР – Подорожко Володимир Володимирович); 095-277-71-11 (Погребняк Юлія Валеріївна); 099-417-17-37 (Жихар Наталія Юріївна).

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров