Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада – у постійному діалозі з національно-культурними товариствами

26 березня 2009 - 16:11

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів засідання координаційної ради національно-культурних товариств, у якому також взяли участь заступник голови ОДА Микола Фролов та заступник голови обласної ради Анатолій Світлицький.

На порядку денному розглядалися актуальні питання діяльності та розвитку національно-культурних товариств регіону. Головною проблемою для багатьох з них наразі, за словами учасників зустрічі, є забезпечення приміщеннями.

Олександр Старух пообіцяв, що облдержадміністрація, хоча й не має у власності будівель, допоможе представникам національно-культурних товариств знайти спільну мову з органами місцевого самоврядування для розв'язання цієї проблеми.

Очільник області також наголосив на особливій ролі, що на даному етапі належить національно-культурним товариствам у збереженні стабільності та злагоди у суспільстві.

- Проблеми, що їх спричинила економічна криза, торкнулися всіх, незалежно від етнічної приналежності. І тільки разом, тільки згуртувавшись, ми зможемо їх подолати, - наголосив глава обласної виконавчої влади.

 

Інформаційна довідка:

Близько третини населення Запорізької області складають представники національних меншин, інтереси яких представляють 64 громадські організації. Для забезпечення прав національних меншин створено відповідні умови . У загальноосвітніх навчальних закладах як предмет вивчають російську мову - 74032 учні, болгарську мову - 242, іврит – 326.

Крім того, з 26 комунальних видань, що існують у регіоні, 11 виходять українською мовою, 2 – російською, 13 – змішані (українською і російською). Зареєстровано 2 газети єврейською мовою, 1 – татарською.

На постійному контролі виконавчої влади знаходиться питання щодо забезпечення житлом осіб, депортованих за національною ознакою. Болючою названо ситуацію з орендою землі – лише деякі з національних товариств мають пристосовані приміщення для своєї діяльності.

Для підтримки національних меншин, забезпечення їх всебічного розвитку у 2007 році прийнято «Програму підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області на 2008-2012 роки». У поточному році передбачено її фінансування у розмірі 326 тис. грн. Обласна адміністрації ініціюватиме розгляд питання про виділення цих коштів вже на наступній сесії обласної ради.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.