Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області триває робота щодо зміни адміністративно-територіального устрою

31 березня 2020 - 17:01

Відбулась відеоконференція, яка організована Міністерством розвитку громад та територій України спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Під час відеоконференції відбулося онлайн-обговорення формування адміністративно-територіального устрою районного рівня Запорізької, Закарпатської, Київської, Одеської, Черкаської та Тернопільської областей. У конференції взяли участь заступник голови облдержадміністрації (стажування) В’ячеслав Дзятківський, керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко та заступник начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олеся Пасько.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслава Негоди, реформа районів не повинна дуже хвилювати громади, бо важлива, в першу чергу, для державної влади. Держава, взявши курс на децентралізацію, усі повноваження з районів віддає на рівень спроможних громад. Отже люди після завершення реформи, будуть отримувати усі послуги у своїй громаді, у тому числі ті, за якими вони зараз їдуть до райцентрів. Нові райони (повіти чи округи) будуть потрібні лише державній владі для організації нагляду за законністю та для координації діяльності своїх виконавчих органів на місцях.

Як зазначила Зінаїда Бойко, розробленні облдержадміністрацією пропозиції щодо формування адміністративно-територіального устрою передбачають створення п’яти районів: Запорізького, Бердянського, Мелітопольського, Енергодарського та Пологівського. Цей варіант розглянутий та підтриманий на засіданні обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо проєкту законодавчого акту про удосконалення адміністративно-територіального устрою Запорізької області.

  • Всі майбутні райони відповідають критеріям та мають чисельність населення понад 150 тисяч мешканців. Майже вся територія області знаходиться в 60-ти кілометровій зоні доступності. Межі запропонованих районів проходять по межах створених та перспективних громад. Можливо, будуть потрібні ще деякі доопрацювання після затвердження перспективного плану формування територій громад області, - задзначила Зінаїда Бойко.

Усі експерти погодилися з кількістю районів, а також з тим, що проєкт облдержадміністрації можна взяти за основу. Це не є остаточним рішенням, обговорення тривають. Але, уже в квітні цього року до Парламенту має потрапити відповідний закон, над яким наразі працює Уряд спільно з народними депутатами, експертами та представниками місцевого самоврядування.

Це треті онлайн-обговорення з запланованих на найближчі тижні. Такі онлайн-конференції Мінрегіон планує провести з усіма регіонами. До них залучатимуться народні депутати, експерти, представники обласних державних адміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. За результатами цих обговорень обласні державні адміністрації доопрацюють свої пропозиції перед тим, як подавати їх на розгляд Уряду.

Довідково.

Більш детально ознайомитися з пропозиціями щодо формування адміністративно-територіального устрою районного рівня Запорізької області можна за посиланням: https://decentralization.gov.ua/new-rayons/zaporizka

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 


Читайте також

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі