Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Туринок: «Ми скликаємо позачергову сесію, на якій вносимо проєкт щодо перерозподілу обласного бюджету і направляємо кошти на боротьбу з коронавірусом»

1 квітня 2020 - 15:54

Сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок провів брифінг із журналістами та відповів на усі важливі питання, що пов’язані із розповсюдженням коронавірусу в області.

– Ще тиждень тому я виступив із ініціативою здійснити секвестр бюджету, щоб перерозподілити кошти бюджету та направити їх на боротьбу з коронавірусом та підтримку медичної реформи галузі. Довго Верховна рада України та Кабінет міністрів України не ухвалювали рішення. Однак чекати більше немає часу. Ми збираємо позачергову сесію та будемо виносити проєкт рішення щодо секвестру бюджету. У проєкті пропонуємо зменшити фінансування на проєктах реконструкції площі Фестивальної, на більшості водогонів за програмою «Питна вода» тощо. Загалом завдяки секвестру планується вивільнити від 120 до 130 млн грн, які будуть направлені на боротьбу з коронавірусом та підтримку медичних закладів. Я закликаю депутатів, щоб вони свої депутатські фонди направили на підтримку медичних закладів і на боротьбу з коронавірусом, – повідомив Віталій Туринок.

Очільник регіону наголосив, що відповідно до рішення минулого засідання комісії з питань ТЕБ НС, у Запоріжжі, Мелітополі та Бердянську будуть встановлені пункти пропуску осіб, які залишають територію області або в’їжджають на неї.

На цих пропусках усім будуть міряти температуру безконтактними термометрами і заповнювати медико-санітарні декларації. Тих людей, у яких будуть підозри, негайно направлятимуть на обстеження у медзаклади.

На сьогодні в області зафіксовано 18 випадків захворювання на коронавірус. У Запоріжжі – 9 пацієнтів, у Мелітополі та районі – 8 і у Бердянську – 1. Трьох пацієнтів вже виписали. Це дуже важливо, адже в обласному центрі та великих містах існує скупчення людей.

– До нас надходить чимало звернень щодо діяльності ринків. Ми як обласна влада зацікавлені в тому, щоб місць із великим скупченням людей не було, але ми розуміємо потребу населення у свіжих продуктах. Дотримання умов співробітниками торговельних ринків будуть контролювати відповідні органи. Відповідальність за дотримання умов при відкритті ринків і рішення про доцільність їх відкриття повністю залежить від рішень органів місцевого самоврядування, – зазначив голова ОДА Віталій Туринок.

Тож, Кабінет міністрів України прийняв рішення, яке дозволяє діяльність саме продуктових ринків. Діяльність має здійснюватись за певних вимог:

  • здійснювати торговельну діяльність можуть лише зареєстровані оператори ринку харчових продуктів;
  • на 20 квадратних метрах торговельної площі може перебувати щонайбільше один відвідувач;
  • забезпечити можливість покупцям у чергах тримати дистанцію не менш ніж 1,5 метри;
  • забезпечити персонал засобами індивідуального захисту;
  • забезпечити дотримання протиепідемічних заходів;
  • для ринків вихідного дня забезпечити відстань між місцями торгівлі не менш ніж 3 метри.

У підсумку брифінгу Віталій Туринок звернувся до запоріжців із закликом залишатися вдома, не панікувати, у публічних місцях завжди носити маски, дезінфікувати руки та слідувати простим правилам особистої гігієни.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн