Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Настав час для оптимізації вищої освіти в Україні

2 квітня 2009 - 14:06

На цьому, зокрема, наголосив Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук на засіданні колегії профільного міністерства, яке проходило у селекторному режимі за участю представників місцевих органів влади, ректорів вузів, директорів технікумів та коледжів всіх регіонів країни. У його роботі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

У доповіді міністра дана розгорнута характеристика сучасної вищої школи України, яка представлена як державними навчальними закладами, так і приватними. Якість освітніх послуг має стати основою у визначенні їхніх рейтингів, а спеціальності, яким вони навчають, мають бути спрямовані на реалії сучасної української економіки.

З 240 вузів країни 3-4 ступенів акредитації, за словами посадовця, половина має бути скорочена. Така кількість Україні просто не потрібна, бо лише цього року число випускників шкіл зменшиться на 23 тисячі. Перегляду підлягає і кількість наявних факультетів у вишах.

Запорізький регіон київський чиновник за годину виступу згадав один раз у контексті того, що три вищих навчальних заклади обласного центру готують економістів та юристів. На питання, чи потрібна регіону така їх кількість, відповідь з у столиці звучить негативна.

Серед запорізьких ректорів цей закид викликав обурення. Вони переконані, що розвинений індустріальний регіон спроможний працевлаштувати кожного спеціаліста, який має відмінні знання і бажання працювати за цими спеціальностями, а нероби собі ніде місця не знайдуть.

Щодо критики з уст міністра, то, за словами ректора ЗНУ Сергія Тимченка, головне, щоб вона не перейшла в традицію. Коли говорять про оптимізацію вищої освіти, то згадують лише підготовку юристів і економістів у Запоріжжі.

Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов теж стоїть на позиції, що всі вузи області мають право на існування і закриття жодного з них обласна виконавча влада не допустить. В регіоні 11 вищих навчальних закладів 3-4 ступеня акредитації, 20 -1-2 ступеня. Щороку дипломи бакалаврів, спеціалістів, магістрів отримують понад 20 тисяч студентів.

- Руйнувати завжди легше, ніж будувати. Регіон сьогодні має оптимальну мережу вищих навчальних закладів, - зазначив Микола Фролов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді