Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медична галузь потребує системних змін

3 квітня 2009 - 12:01

Проблеми системи охорони здоров’я та шляхи її реформування стали основною темою зустрічі голови ОДА Олександра Старуха із заступником міністра охорони здоров'я України, професором Василем Лазоришинцем. У заході також взяли участь заступник голови ОДА Микола Фролов, заступник голови облради Анатолій Світлицький та міський голова Запоріжжя Євген Карташов.

Під час зустрічі йшлося, зокрема, про нещодавню ініціативу Уряду щодо створення так званих університетських лікарень – структур, що покликані об’єднати одразу три процеси:  лікування пацієнтів, освіту  майбутніх лікарів та наукові дослідження у галузі.

Запропонована урядовцями модель передбачає створення державних корпорацій на договірних засадах для надання високоспеціалізованої допомоги. При цьому надання медичної допомоги на первинному рівні мають здійснювати сімейні лікарі, на вторинному –  лікарні.

- В Україні сьогодні при деяких університетах існують подібні установи, але вони є нелегітимними і монопрофільними. Наша ж мета – перевести їх на законні підстави та зробити багатопрофільними, - зазначив Василь Лазоришинець.

Учасники зустрічі висловили зацікавленість у створенні подібних закладів та готовність вивчити досвід областей, де такі процеси вже розпочалися. Проте, як наголосив Олександр Старух, вибудовуючи нову модель, потрібно відштовхуватися від тих реалій, що на сьогоднішній день існують у регіоні. За словами посадовця, для реалізації будь-якої ідеї необхідні ресурси - організаційні та фінансові. Тож спочатку слід провести детальний аналіз ситуації у нашому регіоні, щоб уникнути можливих негативних наслідків.

- У цьому питанні маємо керуватися девізом медиків – «не нашкодь», – застеріг від невиважених кроків керівник області.

Крім того, на думку учасників дискусії, створення університетських лікарень – це лише чергові структурні зміни в існуючій системі охорони здоров’я. Проте все більш нагальною стає потреба системного реформування галузі, що передбачає, у першу чергу, збільшення фінансування медицини та підвищення якості послуг, що надаються.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств