Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Здоров’я людини – у її власних руках

7 квітня 2009 - 14:18

Питання охорони здоров'я, проблеми та досягнення галузі стали однією з провідних тем брифінгу, який у Всесвітній день здоров'я провели голова облдержадміністрації Олександр Старух та його заступник Микола Фролов.

Як зазначив заступник голови ОДА Микола Фролов, серед основних досягнень - істотне збільшення фінансування медицини. Так, минулого року на медичну галузь регіону з бюджетів усіх рівнів витрачено 1 мільярд 98 мільйонів гривень. Щоправда, більша частина цих коштів була спрямована на заробітну плату та енергоносії.

Цього року в умовах кризи та скорочення надходжень до бюджетів ситуація ускладнюється. Проте, за словами Олександра Старуха, обласна влада використовуватиме кожну «вільну» гривню, щоб підтримати галузь. Так, за попередніми розрахунками, бюджет області у першому кварталі буде перевиконаний. Отже, з'явиться можливість спрямувати додаткові кошти на покращення матеріально-технічного стану лікувальних закладів, перш за все, у сільській місцевості.

Підтримка держави та відповідна робота владних структур дала певні позитивні результати у сфері охорони здоров'я. Зокрема, за підсумками 2008 року вперше за роки незалежності у трьох регіонах України рівень народжуваності перевищив рівень смертності. На жаль, у Запорізькій області картина не така втішна – демографічна ситуація й досі має регресивний характер. Смертність у 2008 році перевищила народжуваність у 1,6 раза.

Серед досягнень регіональної медицини варто відзначити зменшення показника малюкової смертності, що у 2008 році скоротився на 24,5% порівняно з 2007 роком, та зниження рівня захворюваності на туберкульоз – із 91,3 до 81,9 на 100 тис. населення.

На жаль, продовжує зростати кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Протягом минулого року їх в області офіційно зареєстровано 527, що на 16,1% більше, ніж у 2007 році. Найбільш складною ситуація є у містах Мелітополь та Бердянськ, де показник захворюваності перевищує середньообласний майже удвічі.

Облдержадміністрація провадить системні зміни в галузі охорони здоров'я регіону – від профілактики і первинної медичної допомоги до впровадження і використання новітніх досягнень науки. Проте не всі проблеми можливо вирішити адміністративним шляхом.

- Держава не може примусити людину піклуватися про власне здоров'я, вчасно проходити профілактичні обстеження, дотримуватися здорового способу життя. Завдання влади – лише створити належні для цього умови, - підкреслив Олександр Старух. - Кожен з нас має усвідомити, що наше здоров'я - у наших власних руках.

 

Довідково:

Система охорони здоров'я області представлена розгалуженою мережею медичних закладів у кількості 669, з них: 16 міських лікарень, 5 дитячих міських лікарень, 6 пологових будинків, 23 диспансери, 9 міських поліклінічних закладів для дорослих та 2 дитячих, 10 стоматологічних поліклінік, 20 центральних районних лікарень, 3 номерні районні лікарні, 22 сільські дільничні лікарні, 118 сільських лікарських амбулаторій, 399 фельдшерсько-акушерських пунктів, 4 медичні коледжі, медичний університет та академія післядипломної освіти.

Відповідно до р озпорядження голови облдержадміністрації с творен о обласн у служб у медицини катастроф, затверджено Положення про її роботу та персональний склад обласної координаційної комісії медицини катастроф.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць