Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підписано угоду на спорудження найпотужнішої в Україні вітроелектростанції

14 квітня 2009 - 16:48

У Приазовській райдержадміністрації відбулася презентація та підписання інвестиційної угоди між ТОВ «ЮроКейп Юкрейн І» та Приазовською РДА щодо будівництва в районі вітрової електростанції. Від обласної державної адміністрації угоду затвердив її голова Олександр Старух.

У заході взяли участь директор ТОВ «ЮроКейп Юкрейн І» Пітер Джастін О'Брайєн, директор «ЮроКейп Нью Енерджи Лімітед» Стівен Кеніон-Слейд, перший заступник голови ОДА Олександр Бережний, голова РДА Євген Долгий, керівники підрозділів «Запоріжжяобленерго», науковці та вчені.

Угода передбачає спорудження найбільшої в Україні вітрової електростанції, генеруюча потужність якої за проектом розрахована на виробництво до 450 мегават електроенергії. 180 вітрових турбін міжнародного класу, потужністю 2,5 мегават кожна, будуть встановлені на території за селом Данилівка Приазовського району, поблизу Молочного лиману.

Вітаючи учасників проекту, голова облдержадміністрації Олександр Старух наголосив на актуальності розвитку альтернативних та відновлюваних джерел енергопостачання як невід'ємної складової енергетичної безпеки держави. Керівник області висловив упевненість, що вітроенергетика дозволить не лише вирішити проблему забезпечення негазифікованих територій енергією, але й зменшити залежність регіону та країни від постачання природного газу, ціна на який постійно зростає.

Висновки фахівців свідчать, що в Запорізькій області розвиток вітроенергетики є перспективним напрямком. За словами Олександра Старуха, цей проект – пілотний, він має стати зразком, за яким у подальшому будуть збудовані ще кілька вітрових електростанцій, загальна потужність яких складатиме орієнтовно близько 2 тис. мегават – майже як два блоки атомної електростанції.

Посадовець дав високу оцінку злагодженим та конструктивним діям виконавчої і представницької влади району щодо впровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел енергії. Зокрема, Приазовський район став одним з перших, де цієї зими відпрацював пілотний проект використання соломи для вироблення тепла.

- Спорудження вітроелектростанції відкриє перед районом нові перспективи та можливості, виведе його на провідні позиції серед інших територій, - зазначив Олександр Старух. – Переконаний, що разом ми подолаємо всі можливі перепони і проект буде вдалим.

Зі свого боку, директор ТОВ «ЮроКейп Юкрейн І» Пітер Джастін О'Брайєн висловив упевненість у великому потенціалі Запорізької області щодо розвитку вітрової енергетики та сподівання на плідну співпрацю з місцевою владою щодо реалізації проекту.

Початкові будівельні роботи планується розпочати вже цієї осені. За словами інвесторів, працювати вітроелектростанція розпочне наприкінці 2011 року.

Довідково:

Компанія «ЮроКейп Юкрейн І» розпочала свою діяльність у 2008 році. Входить до складу холдингової групи «ЮроКейп Нью Енерджи Лімітед» («ЮроКейп Груп») – міжнародного концерну, що працює в сфері відновлюваної енергетики, займається розробкою та будівництвом проектів з вітрової та сонячної енергетики. Крім діяльності в Україні, «ЮроКейп Груп» також має великомасштабні проекти з вітрової та сонячної енергетики на таких ключових європейських ринках, як Франція (Монпел'є), Італія (Рим), Румунія (Бухарест) та Польща (Гданьськ та Варшава).



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.