Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ефективне використання енергоресурсів – запорука енергетичної безпеки регіону

16 квітня 2009 - 14:51

Хід виконання Комплексної програми ефективного використання енергетичних ресурсів області та перспективи впровадження і реалізації  заходів з енергозбереження у цьому році стали головною темою чергового засідання колегії обласної державної адміністрації, яке провів голова ОДА Олександр Старух.

Як наголошували доповідачі та учасники обговорення, питання енергозбереження є сьогодні одним з найактуальніших для країни в цілому та регіону зокрема. В умовах постійного зростання цін на природний газ, що є найбільш розповсюдженим джерелом енергії, виникає загроза, що бюджети можуть просто не витримати подібних навантажень. А тим часом практично кожна з територій області має можливості та ресурси для впровадження альтернативних видів енергії. Допомогти їм розробити та реалізувати відповідні проекти – основна мета Комплексної програми ефективного використання енергетичних ресурсів області на 2007-2010 роки.

Минулого року її виконання вже перейшло у практичну площину, наголосив у своїй доповіді начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Олег Марголін.

Серед найбільш значимих напрямків реалізації державної політики енергозбереження в регіоні - енергозбереження у промисловості, впровадження приладів обліку і систем електроопалення (особливо у бюджетних закладах та установах), впровадження соломоспалюючих теплогенераторів та використання енергії вітру.

Саме розвиток вітроенергетики, на думку фахівців, є найперспективнішою для області темою. І перші конкретні кроки у цьому напрямку вже зроблені. Як повідомив присутнім голова облдержадміністрації Олександр Старух, 14 квітня підписано інвестиційну угоду з компанією «Юрокейп Юкрейн І» - одним зі світових лідерів у галузі вітрової та сонячної енергетики – щодо спорудження у Приазовському районі вітроелектростанції потужністю 450 мегават.

Ведуться також роботи щодо освоєння інших перспективних для вітроенергетики майданчиків – саме сьогодні, перед початком колегії, очільник регіону підписав дозвіл Донецькій теплоенергетичній компанії на будівництво вимірювальної башти на одній з таких ділянок.

До речі, розвиток вітроенергетики – це не лише питання енергетичної безпеки регіону та додаткових надходжень до місцевих бюджетів. На даний час обласна виконавча влада виступає з ініціативою щодо локалізації виробництва вузлів та агрегатів для вітроелектростанцій.

- Наші запорізькі підприємства мають для цього достатній потенціал та належну технічну базу, - аргументував цю ініціативу Олександр Старух.

За словами посадовця, зараз у Верховній Раді розглядається законопроект, що передбачає локалізацію цього виробництва до 2012 року на рівні 30%, і до 2015 року – на рівні 50%.

В обговоренні цього питання порядку денного колегії ОДА також взяли участь заступник директора Інституту відновлювальної енергетики НАНУ, професор, доктор наук, лауреат Державної премії Степан Кудря, начальник територіального управління державної інспекції з енергозбереження по Запорізькій області Сергій Ушенко, голова правління ВАТ «Запоріжкокс» Борис Войтенко, голова Приазовської РДА Євген Долгий та голова правління ВАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» Валерій Остроушко.

 

Управління у справах преси та інформації

(.doc, 100Kb)

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни